Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár

A képek eredeti forrása...  
A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár épületének külső és belső felvételeit Kokas Károly készítette.

---------------------------------------------------------------------------
József Attila Tanulmányi és Információs Központ

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ (JATIK, vagy csak TIK) a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szervezeti egységeként működő oktatási és kulturális létesítmény, konferencia-központ, de elsődleges funkciójában a szegedi Egyetemi Könyvtár főépülete. A közel kétmillió kötetes gyűjteményével és az összesen 1000 férőhelyes olvasótermeivel a dél-alföldi régió legnagyobb tudományos és nyilvános könyvtára. Az intézményt a Szegedi Tudományegyetem és Szeged Város Önkormányzata alapította, és évente átlagosan 200 üzleti, kulturális és tudományos rendezvény számára biztosít helyszínt. Egyidejűleg több mint 1300 fő befogadására alkalmas.
...
A könyvtári szolgáltatásokon túl előadótermek és informatikai kabinetek is helyet kaptak az épületben. Építési alapterülete hozzávetőleg 10 000 m², a hatszintes épület hasznos területe mintegy 25 000 m², amelyből 15 000[4] tartozik közvetlenül a könyvtárhoz, vagyis olvasóterem vagy raktár. A könyvtári szolgáltatások közé tartozik az internet hozzáférhetőségének biztosítása a diákok számára: erre 300 számítógép szolgál. A könyvtár területének egy részén Eduroam vezeték nélküli hálózat működik. Több, összegyetemi szervezet központja is a JATIK lett, így ideköltözött az EHÖK (Egyetemi Hallgatói Önkormányzat), a HSZI (Hallgatói Szolgáltató Iroda), az Universitas-Szeged Diák-Szolgáltató Központ Kht. (a jegyzetbolt üzemeltetője) és az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ is. Az EHÖK (Egyetemi Hallgatói Önkormányzat) irodája 2008-ban, a központi épület felújításának megkezdésekor átköltözött egy Szentháromság utcai épületbe, hogy helyére ideiglenesen a Rektori Hivatal kerülhessen. A földszinten egy kávézó és egy egyetemi ajándékbolt is helyet kapott.
...
A délalföldi régióban az Egyetemi Könyvtár rendelkezik a legnagyobb gyűjteménnyel, de országos szinten is az elsők között van. A négy szabadpolcos olvasótermi szinten, tematikus elrendezésben mintegy 350 000 kötet kapott helyet: az első emeleten a társadalomtudományok, a másodikon a történettudomány, a harmadikon a nyelv- és irodalomtudomány, illetve a negyediken a természet- és orvostudomány gyűjteménye van. A négy hagyományos és egy tömör raktárban további mintegy 1,5 millió kötet és folyóirat található. Az intézményt két külső raktár is kiszolgálja, szorgalmi időszakban hetente kétszeri szállítással.

Forrás: Wikipédia

Listák rendezése: Cím szerint  Alkotó szerint  Időrendben  ID szerint