Buza Viktória fotói

A képek eredeti forrása...  
"Buza Viktóriának hívnak, 1985. június 26-án születtem Pécsett. Pár napnyi ott tartózkodásom után kerültem Enyingre, ahol végül felnőttem. A Török Bálint Általános Iskola padjait koptatva éltem diákéletem, mikor is nyolcadik osztályba lépve eldöntöttem, hogy jövőmet a művészetnek szentelem. Felvételiztem a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola képzőművészeti osztályába, ahol 2000 őszén megkezdtem tanulmányaimat.

Akkoriban még a textil szakirány felé húzott a szívem, hiszen a rajz-festészeten kívül megtanultam a textilművészet minden csínját-bínját; szövést, fonást, tervezést. Érettségi előtt még olyan álmokat dédelgettem, hogy nagy egyetemistaként mint divattervező, én is a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre fogok járni.

2004-ben leérettségiztem, majd még egy évet eltöltöttem középiskolámban és OKJ-s képzésben vettem részt. Az az év volt számomra a legfantasztikusabb és legmeghatározóbb, végérvényesen összekapcsolódtam a képzőművészettel, amit hivatásomnak választottam.

2005-ben a fárasztó nyári felvételi sorozatok után a sors megint közbeszólt. Visszaküldött Pécsre, szülővárosomba, hogy bepótoljam az addigi „elvesztegetett” időt. Felsőoktatási tanulmányaimat végül vizuális nevelőtanárként kezdtem a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. 5 felhőtlen és küzdelmes év után 2010. június 29-én megvédtem szakdolgozatom és diplomamunkámat, melynek fő témája a szubjektív önarckép. Az a kép, ami nem magamutogató vagy önelvű, nem feltárulkozó, hanem egy olyan arckép, ami örökérvényű problémaként foglalkoztatja minden kor művészét: miként tudja önmagát bemutatni egyszerre szubjektíven és objektíven a világnak?

Művészetem alapjai a régi analóg fotográfiai technikákra és a hagyományos olajfestmények képi világára épül.

Ennek a két eljárásnak az "összeházasításával" foglalkozom lassan már 3 éve. Különösen élvezem újra felfedezni a régi fotóeljárásokat, úgy mint a cianotípiát, albumin technikát vagy a dagerrotípiát. Számomra nagyon izgalmas, hogyan tudja a fotó felvenni a festőiség tulajdonságait és fordítva, hogyan lehet becsapni az emberi szemet a hiteles realitás megteremtésével.

Képeimmel nem tudom letagadni textiles múltamat, hiszen a megjelenő ornamentikák, elburjánzó motívumok bizony feltűnnek szinte minden alkotáson. Emellé friss technikaként párosul a fotográfia. Nagy hatással voltak rám a 19-20. század fordulóján élt osztrák Gustav Klimt, valamint a Bauhaus híres magyar művésze, Moholy Nagy László és egy kortárs képzőművésznő, Radák Eszter alkotásai. A diplomamunkám egy kutató korszak lezáró pontja, ugyanakkor egy fejlődő, jövőbeli képi világ megfogalmazásának kiindulópontja is.

A festészet és fotográfia mellett megjelenő harmadik ág az alkalmazott grafika kezdetben hobbiként indult. Ma már úgy tekintek rá, mint potenciális megélhetési lehetőségre, valamint a közember szépérzékét fejlesztő eszközre, egy-egy plakát, meghívó, arculat megtervezésével."

Forrás: http://www.sciencecaffe.com/?q=sciencecaffe/buza-viktoria.html

Listák rendezése: Cím szerint  Alkotó szerint  Időrendben  ID szerint