<?xml version='1.0' encoding='iso-8859-2' ?>
<?xml-stylesheet type='text/css' href='/html/lista.css' ?>
<link rel='stylesheet' type='text/css' href='/html/lista.css' ?>
<DKA>
<identifier> 
	<URLOfDoc>http://dka.oszk.hu/070200/070265</URLOfDoc> 
	<Filename>481_576_pix_Oldal_13_Kep_0003.jpg</Filename>
        <Thumbnail>http://dka.oszk.hu/070200/070265/481_576_pix_Oldal_13_Kep_0003_kiskep.jpg</Thumbnail> 
</identifier>
<DKAtitle> 
	<MainTitle>A franczia sajtok készítése</MainTitle>
	<UniformTitle>Franczia sajtok készítése</UniformTitle>
</DKAtitle>
<other_title>
	<OtherTitle>Sajtolás</OtherTitle> 
	<TitleRefinement>alcím</TitleRefinement>
</other_title>
<contributor_corp>
        <RoleOfContributorCorp>digitalizálta</RoleOfContributorCorp>
        <ContributorCorpName>Arcanum Adatbázis Kft.</ContributorCorpName>
        <PlaceOfContributorCorp>Budapest</PlaceOfContributorCorp>
        <CountryOfContributorCorp>Magyarország</CountryOfContributorCorp>
</contributor_corp>
<date>
        <Pevent>felvéve</Pevent>
        <PdateChar>2016-08-04</PdateChar>
        <Pdate>2016-08-04</Pdate>
</date>
<date>
        <Pevent>digitalizálva</Pevent>
        <PdateChar>2008-09-01</PdateChar>
        <Pdate>2008-09-01</Pdate>
</date>
<type>
        <NameOfType>fénykép</NameOfType>
        <NameOfType>újságrészlet</NameOfType>
</type>
<subcollection>
        <NameOfCollection>Vasárnapi Ujság</NameOfCollection>
</subcollection>
<original_document>
        <OriginalTitle>Vasárnapi Ujság</OriginalTitle>
        <OriginalAttendance>53. évf. 31. sz. (1906. augusztus 5.)</OriginalAttendance>
        <OriginalType>hetilap</OriginalType>
</original_document>
<source>
        <NameOfSource>OSZK EPA</NameOfSource>
        <URLOfSource>http://epa.oszk.hu/00000/00030/02712/pdf/</URLOfSource>
</source>
<topic>
        <Topic>Történelem, helytörténet</Topic>
        <Subtopic>Helytörténet, helyismeret</Subtopic>
</topic>
<topic>
        <Topic>Mezőgazdaság, élelmiszeripar</Topic>
        <Subtopic>Élelmiszeripar</Subtopic>
</topic>
<topic>
        <Topic>Mezőgazdaság, élelmiszeripar</Topic>
        <Subtopic>Ipartörténet</Subtopic>
</topic>
<subject>
        <Keyword>fénykép</Keyword>
        <SubjectRefinement>műfaj</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>jelenetkép</Keyword>
        <SubjectRefinement>műfaj</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>sajtkészítés</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<subject>
        <Keyword>sajt</Keyword>
        <SubjectRefinement>tárgyszó/kulcsszó</SubjectRefinement>
</subject>
<coverage>
        <CoverageKeyword>Franciaország</CoverageKeyword>
        <CoverageRefinement>földrajzi hely</CoverageRefinement>
</coverage>
<description>
        <Caption>A franczia sajtok készítése
Sajtolás.</Caption>
        <Description>A földolgozás művelete roppant sokféle, a szerint, a mint lágy vagy kemény, kövér vagy sovány, négyszögletű, kerek vagy bödönyös sajtot készítenek. De azért van az eljárásnak általános formája is, műveletek, a melyek megvannak a sajtkészités minden módjában. A kezdés mindig az, hogy a tejet sajtüstbe öntik és 28-35 fokra hevítve ojtót kevernek bele. Azután lehűtik és mikor az ojtóval preparált tej megalszik: fölaprítják. Ez egy igen fontos és sokféle módon történő művelet, a melynek a megtörténte után a sajtot oldalt lyukakkal ellátott ládákba öntik, a lyukak arra valók, hogy a savó kifolyjék rajtuk. A sajt másfél hónapig is ott marad a ládákban, azután kendőkbe burkolják és fokozódó nyomású prés alá teszik. A kendőt, a hányszor teleszívódott savóval, leveszik, a sajt fölületét ilyenkor mindig meghintik sóval és friss kendőbe burkolják. Ez az eljárás eltart legalább négy hónapig, de sokszor félesztendeig is, míg azután a sajt megázott, vagyis sóval teleszívódott és megkapta a maga határozott izét. 
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1906. augusztus 5.)</Description>
</description>
<relation>
        <NameOfRelation>A franczia sajtok készítése : A tej előkészítése</NameOfRelation>
        <URLOfRelation>http://dka.oszk.hu/070200/070264</URLOfRelation>
</relation>
<relation>
        <NameOfRelation>A franczia sajtok készítése : A sajt kicsepegtetése</NameOfRelation>
        <URLOfRelation>http://dka.oszk.hu/070200/070263</URLOfRelation>
</relation>
<format>
        <FormatName>JPEG képállomány</FormatName>
        <Metadata>N</Metadata>
</format>
<quality>
        <FinestFormat>JPEG képállomány</FinestFormat>
        <MaxImageSize>1205x900</MaxImageSize>
        <FinestResolution>299</FinestResolution>
        <ColorOfImage>szürke</ColorOfImage>
        <MaxColorDepth>24</MaxColorDepth>
        <CompressionQuality>erősen tömörített</CompressionQuality>
</quality>
<status>
        <StatusOfRecord>KÉSZ</StatusOfRecord>
</status>
<operator>
        <RoleOfOperator>katalogizálás</RoleOfOperator>
        <NameOfOperator>Nagy Zsuzsanna</NameOfOperator>
</operator>
</DKA>