D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó F á j l n é v : 0582_0704_pix_Oldal_13_kep_0001.jpg B é l y e g k é p : http://keptar.oszk.hu/086000/086083/0582_0704_pix_Oldal_13_kep_0001_kiskep.jpg F ő c í m : Hogy készül a liptói túró? B e s o r o l á s i c í m : Hogy készül a liptói túró? S z e r e p : fényképész B e s o r o l á s i n é v : Hódos U t ó n é v : Ferenc I n v e r t á l a n d ó n é v : N S z e r e p : digitalizálta T e s t ü l e t i n é v : Arcanum Adatbázis Kft. S z é k h e l y : Budapest O r s z á g : Magyarország E s e m é n y : felvéve I d ő p o n t : 2018-05-30 E s e m é n y : digitalizálva I d ő p o n t : 2004 A t í p u s n e v e : fénykép A t í p u s n e v e : újságrészlet M e g n e v e z é s : Vasárnapi Ujság C í m : Vasárnapi Ujság M e g j e l e n é s : 60. évf. 31. sz. (1913. augusztus 3.) T í p u s : hetilap M e g n e v e z é s : OSZK EPA S z e r z ő i j o g i m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett T é m a k ö r : Mezőgazdaság, élelmiszeripar A l t é m a k ö r : Állattenyésztés T é m a k ö r : Mezőgazdaság, élelmiszeripar A l t é m a k ö r : Élelmiszeripar T á r g y s z ó : fénykép M i n ő s í t ő : műfaj T á r g y s z ó : állatkép M i n ő s í t ő : műfaj T á r g y s z ó : személyt ábrázoló kép M i n ő s í t ő : műfaj T á r g y s z ó : túró M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : élelmiszeripar M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : tejfeldolgozás M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : Liptó M i n ő s í t ő : földrajzi hely K é p a l á í r á s : Hogy készül a liptói túró? - Hódos Ferencz fölvételei. 1. Hazafelé. - 2. Öreg juhász. - 3. Fejik a juhokat. - 4. A juhász hegyi viskójában főzik a juhtejet. - 5. Nagy kanállal hűtik a zsendiczét. - 6. A juhász meg a fia az üst mellett. I s m e r t e t ő s z ö v e g : "Mindennap háromszor fejik meg a juhokat. A fejest maga a juhász, akit erre felé
bacsának hívnak, végzi a pásztorokkal. Liptóban cserpáknak, Sárosban, ahol újabban
szintén készítik a liptói túrót, gelyetinek nevezik őket. Ha huszonöt-harmincz ilyen edény tele van már juhtejjel, átöntik azt a nagyobb, hordóalaku, külső kinézésre egyszerű fából készült fazékba. Itt fél óráig áll az összeöntött tej, a melynek mennyisége huszonöt liter. Délután a juhpásztor minden edénybe borjú gyomorból készült sajátságos folyadékot önt Egy evőkanállal mindegyik fazékba. Ez a folyadék fiatal borjuk gyomrából készül, egy hétig áll langyos vízben és klyagának, oltónak nevezik a pásztorok. A klyagával kevert juhtej 20-25 perczig áll a kunyhóban, és ezalatt lyukas fakanállal folyton keverik. Ekkor egy sűrű tömeg képződik a tejben, ezt az edény fenekére szorítják, a felül maradt savót leöntik, a keményebb, sajtszerű anyagot vászonzacskóba csomagolják s a kunyhó falán levő szögre akasztják. A még benne maradt savó két nap alatt kicsepeg a vásznon keresztül és a visszamaradt nyers juhturó kibontva a polczokra kerül, ahol 7-9 napig áll. A polczokon megérik a túró, vastag réteget kap, de ezt a sárgásszínű, repedezett réteget lehámozzák róla és csak a visszamaradt porhanyós anyagból készítenek liptói túrót, még pedig úgy, hogy azt nagy teknőben összegyúrják és sóval keverik. Az ostyepka úgy készül, hogy a juhsajtot formákba préselik. A két részből álló, tiligrán hordóalakú, gazdagon, de egyszerűen díszített formákat összekötik, egy hét alatt megkeményedik abban a sajt, ezt kiveszik a formából, füstre teszik, két hét alatt egészen barna lesz már és ilyenkor a juhpásztor tovább adja a formát a kereskedőnek, mert kész az ostyepka. A sajt kiválasztása után az edényben visszamaradt zöldesszínű, savószerű folyadékot, s ennek magyar elnevezése nem igen akad, úgy hívják, hogy : zsendicze. Nagyon tápláló folyadék, az orvosok is ajánlják, és ma már messziről jönnek az emberek a liptói meg a sárosi begyek tájékára zsendiczét inni. A zsendiczét nagy rézüstökben egy óráig főzik, folyton keverik azért, hogy tartós legyen, ugyanezért mesterségesen hűtik hatalmas, faragott fakanalakkal, a melyek szintén örökségképen jutnak nemzedékről-nemzedékre. Fél óráig tart, a míg annyira kihűl a zsendicze, hogy kis edényekbe lehet eltenni." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1913. augusztus 3.) K a p c s o l ó d ó d o k u m e n t u m n e v e : Balogh Rudolf: Legelésző juhnyáj a dobói hegyeken U R L : http://dka.oszk.hu/086000/086082 A f o r m á t u m n e v e : JPEG képállomány M e t a a d a t a d o k u m e n t u m b a n : N L e g j o b b f o r m á t u m : JPEG képállomány L e g n a g y o b b k é p m é r e t : 2475x3713 pixel L e g j o b b f e l b o n t á s : 300 DPI S z í n : szürke T ö m ö r í t é s m i n ő s é g e : erősen tömörített A z a d a t r e k o r d s t á t u s z a : KÉSZ S z e r e p / m i n ő s é g : katalogizálás A f e l d o l g o z ó n e v e : Nagy Zsuzsanna |