D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó U R L : http://dka.oszk.hu/070200/070263 F á j l n é v : 481_576_pix_Oldal_13_Kep_0001.jpg B é l y e g k é p : http://dka.oszk.hu/070200/070263/481_576_pix_Oldal_13_Kep_0001_kiskep.jpg F ő c í m : A franczia sajtok készítése B e s o r o l á s i c í m : Franczia sajtok készítése E g y é b c í m : A sajt kicsepegtetése M i n ő s í t ő : alcím S z e r e p : digitalizálta T e s t ü l e t i n é v : Arcanum Adatbázis Kft. S z é k h e l y : Budapest O r s z á g : Magyarország E s e m é n y : felvéve I d ő p o n t : 2016-08-04 E s e m é n y : digitalizálva I d ő p o n t : 2008-09-01 A t í p u s n e v e : fénykép A t í p u s n e v e : újságrészlet M e g n e v e z é s : Vasárnapi Ujság C í m : Vasárnapi Ujság M e g j e l e n é s : 53. évf. 31. sz. (1906. augusztus 5.) T í p u s : hetilap M e g n e v e z é s : OSZK EPA S z e r z ő i j o g i m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett T é m a k ö r : Történelem, helytörténet A l t é m a k ö r : Helytörténet, helyismeret T é m a k ö r : Mezőgazdaság, élelmiszeripar A l t é m a k ö r : Élelmiszeripar T é m a k ö r : Mezőgazdaság, élelmiszeripar A l t é m a k ö r : Ipartörténet T á r g y s z ó : fénykép M i n ő s í t ő : műfaj T á r g y s z ó : jelenetkép M i n ő s í t ő : műfaj T á r g y s z ó : sajtkészítés M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : sajt M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
L E Í R Á S K é p a l á í r á s : A franczia sajtok készítése A sajt kicsepegtetése. I s m e r t e t ő s z ö v e g : A földolgozás művelete roppant sokféle, a szerint, a mint lágy vagy kemény, kövér vagy sovány, négyszögletű, kerek vagy bödönyös sajtot
készítenek. De azért van az eljárásnak általános formája is, műveletek, a melyek megvannak a sajtkészités minden módjában. A kezdés mindig az, hogy a tejet sajtüstbe öntik és 28-35 fokra hevítve ojtót kevernek bele. Azután lehűtik és mikor az ojtóval preparált tej megalszik: fölaprítják. Ez egy igen fontos és sokféle módon történő művelet, a melynek a megtörténte után a sajtot oldalt lyukakkal ellátott ládákba öntik, a lyukak arra valók, hogy a savó kifolyjék rajtuk. A sajt másfél hónapig is
ott marad a ládákban, azután kendőkbe burkolják és fokozódó nyomású prés alá teszik. A kendőt, a hányszor teleszívódott savóval, leveszik,
a sajt fölületét ilyenkor mindig meghintik sóval és friss kendőbe burkolják. Ez az eljárás eltart legalább négy hónapig, de sokszor félesztendeig is, míg azután a sajt megázott, vagyis sóval teleszívódott és megkapta a maga határozott izét. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1906. augusztus 5.) K a p c s o l ó d ó d o k u m e n t u m n e v e : A házi sajtkészítés módszerei, alapanyagai, eszközei A f o r m á t u m n e v e : JPEG képállomány M e t a a d a t a d o k u m e n t u m b a n : N L e g j o b b f o r m á t u m : JPEG képállomány L e g n a g y o b b k é p m é r e t : 1588x1182 pixel L e g j o b b f e l b o n t á s : 300 DPI S z í n : szürke L e g j o b b s z í n m é l y s é g : 24 BPP T ö m ö r í t é s m i n ő s é g e : erősen tömörített A z a d a t r e k o r d s t á t u s z a : KÉSZ S z e r e p / m i n ő s é g : katalogizálás A f e l d o l g o z ó n e v e : Nagy Zsuzsanna |