D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó 
 F á j l n é v : keszetel_jav.jpg
C Í M 
F ő c í m : Készételek házhoz szállítás utáni kezelése
B e s o r o l á s i   c í m : Készételek házhoz szállítás utáni kezelése
L É T R E H O Z Ó   T E S T Ü L E T 
S z e r e p : létrehozó
T e s t ü l e t i   n é v : Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
S z é k h e l y : Budapest
O r s z á g : Magyarország
D Á T U M 
E s e m é n y : felvéve
I d ő p o n t : 2022-10-10
E s e m é n y : elérhető
I d ő p o n t : 2020-04-17
D á t u m r a   v o n a t k o z ó   m e g j e g y z é s : Az infografika megjelenésének időpontja.
D O K U M E N T U M T Í P U S 
A   t í p u s   n e v e : infografika
R É S Z G Y Ű J T E M É N Y 
M e g n e v e z é s : Infografika
E R E D E T I   K I A D V Á N Y ,   O B J E K T U M 
S Z Á R M A Z Á S I   H E L Y  J O G K E Z E L É S 
A   j o g t u l a j d o n o s   n e v e : Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók
T É M A 
T é m a k ö r : Orvostudomány, állatorvostan
A l t é m a k ö r : Életmód, egészség, betegség
T é m a k ö r : Mezőgazdaság, élelmiszeripar
A l t é m a k ö r : Élelmiszerek, táplálkozás
T é m a k ö r : Közlekedés, szállítás
A l t é m a k ö r : Szállítás, anyagmozgatás
T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : grafika
M i n ő s í t ő : műfaj
T á r g y s z ó : világjárvány
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : fertőző betegség
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : élelmiszer
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : házhoz szállítás
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : élelmiszer-tárolás
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : higiénia
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : készétel
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
I D Ő - H E L Y   T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : 2020
M i n ő s í t ő : időszak
L E Í R Á S 
K é p a l á í r á s : Készételek házhoz szállítás utáni kezelése
I s m e r t e t ő   s z ö v e g : "Az ételek házhozszállítása számos szakmai kérdést vet fel, különösen azért, mert ez a szolgáltatási forma napjainkban egyre nagyobb teret nyer. A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel különösen figyeljünk oda az alábbiak betartására!
Tekintettel arra, hogy a szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelent, válasszunk a lakóhelyünkhöz közeli létesítményt, ahonnan rövid idő alatt ki tudják szállítani az ételt.
Az ételek átadása-átvétele során sem szabad megfeledkezni a higiéniáról. Kerülendő a készétel, élelmiszer-szállítmány közvetlen padozatra, küszöbre, lábtörlőre helyezése. A kiszállító feladata és felelőssége, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, oly módon, hogy az szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen. A lezárt dobozt jelöléssel kell ellátnia.
Az étel neve, származási helye, fogyaszthatósági / minőség-megőrzési ideje mellett fogyasztási és tárolási "szabályokat" (pl. "fogyasztásig hűtve kell tárolni" vagy "fogyasztás előtt az étel felforrósítása szükséges") is fel kell tüntetnie. Az étel átvételekor a jelölés meglétére érdemes odafigyelni.
Kerüljük a kézpénzes fizetést, lehetőleg előre utalással fizessünk.
Élelmiszer-szállítással kizárólag egészséges személy foglalkozhat. Ruházatának láthatóan tisztának kell lennie, kezeit fertőtlenítenie kell.
A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, el kell érnie a 63°C-ot.
Elvárható esetben az Ön által rendelt meleg étel frissen készül, és a megrendeléstől számítva kb. 1 órán belül már az asztalára is kerül. Ha szállítása melegen tartó táskában vagy ládában történt, akkor ez a feltétel biztosított. Hideg ételeket hűtőtáskában, legfeljebb 5 °C szabad szállítani.
Kicsomagolást követően javasolt kezünket megmosni, fertőtleníteni.
A házhoz érkezett meleg ételt fogyasztás előtt javasolt felforrósítani, különösen akkor, ha nem elég forrón érkezett. Tehát nem elég csak megmelegíteni!
Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztja el, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten!
Amennyiben gyermeknek, illetve idősnek is rendelt ételt, úgy fentiek teljesülésére kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen ők érzékenyebben reagálhatnak az esetleges fertőzésre, a nem megfelelően készített, kiszállított és tálalt étel elfogyasztására."
(Forrás: https://tinyurl.hu/l9oT)
K A P C S O L A T O K 
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : Nemzeti Népegészségügyi Központ: Alapélelmiszerek házhoz szállítás utáni kezelése
F O R M Á T U M 
A   f o r m á t u m   n e v e : JPEG képállomány
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
M I N Ő S É G 
L e g j o b b   f o r m á t u m : JPEG képállomány
L e g n a g y o b b   k é p m é r e t : 3000x4252 pixel
L e g j o b b   f e l b o n t á s : 200 DPI
S z í n : színes
T ö m ö r í t é s   m i n ő s é g e : közepesen tömörített
S T Á T U S Z 
A z   a d a t r e k o r d   s t á t u s z a : KÉSZ
F E L D O L G O Z Ó 
S z e r e p   /   m i n ő s é g : katalogizálás
A   f e l d o l g o z ó   n e v e : Nagy Zsuzsanna