D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó 
 F á j l n é v : vitaminok.jpg
C Í M 
F ő c í m : Vitaminok
B e s o r o l á s i   c í m : Vitaminok
A L K O T Ó 
S z e r e p : létrehozó
B e s o r o l á s i   n é v : Takács
U t ó n é v : Bettina
I n v e r t á l a n d ó   n é v : N
D Á T U M 
E s e m é n y : felvéve
I d ő p o n t : 2019-10-03
E s e m é n y : elérhető
I d ő p o n t : 2015-12-15
D O K U M E N T U M T Í P U S 
A   t í p u s   n e v e : prezentáció
R É S Z G Y Ű J T E M É N Y 
M e g n e v e z é s : Prezentáció
M e g n e v e z é s : Könyvtártudomány - prezentáció
E R E D E T I   K I A D V Á N Y ,   O B J E K T U M 
S Z Á R M A Z Á S I   H E L Y 
M e g n e v e z é s : Prezi
J O G K E Z E L É S 
A   j o g t u l a j d o n o s   n e v e : Takács Bettina
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Nyilvános és újrafelhasználható
T É M A 
T é m a k ö r : Orvostudomány, állatorvostan
A l t é m a k ö r : Egészségügy általában
T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : vitamin
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : egészséges táplálkozás
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : karotin
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
I D Ő - H E L Y   T Á R G Y S Z Ó 
L E Í R Á S 
N y e r s   v a g y   O C R - e s   s z ö v e g : B1-vitamin Vitaminok Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére. Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek. Mint azt már előbb említettük, főleg a szénhidrátbevitel mennyisége szabja meg a B1-vitamin szükségletét. Időskorban rosszabb a B1-vitamin kihasználása. A rendszeres alkoholfogyasztás nagymértékben növeli a szükségletét. Legjobb B1-vitamin forrásaink a gabonafélék héja, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült péksütemények, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj. Oxido-reduktív folyamatokhoz Kollagénfehérjék szintéziséhez Hormonok szintéziséhez Immunrendszer működéséhez Vas- és rézfelszívódáshoz A bevitt mennyiség mintegy 75%-a hasznosul. A környezeti hatások, a stressz, lázas, esetleg műtét utáni állapotok, a fizikai munka, a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése emeli a szükségletet. Legjobb C-vitamin forrásaink a zöldpaprika, a citrusfélék, a friss zöldségek, kifejezetten a paradicsom, a káposzta, salátafélék. K-vitamin Legújabb kutatások szerint, ha egészségesen élünk, életünket legalább 14 évvel meghosszabbíthatjuk. Az egészséges életmód könnyen betartható, ha oda figyelünk arra, hogy egészségesen táplálkozunk, naponta legalább félórát mozgunk, nem dohányozunk, és mérsékeljük az alkoholt. Azonban az egészséges életmód alapköve az, hogy szembesülünk a gyenge pontjainkkal, míg az egészséges életmód feltétele az, hogy leküzdjük a kisértést! C-vitamin A B2-vitamin vízben oldódó vitamin, riboflavin névvel is illetik. A szervezetben betöltött szerepe sokrétű, főleg az aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak lebontásában, ezen kívül a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben töltenek be fontos szerepet. Az emberi bélflóra is termel B2-vitamint, ezért hiányállapotai is ritka. Bizonyos mértékig a B2-vitamin bevitele is arányos az energiafelvétellel, bár nem annyira kifejezetten, mint a B1-vitaminnál. Fehérje-anyagcsere Szénhidrát-anyagcsere Nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréje Vörösvértestek képzése, hemoglobin-szintézis Szükséges: A véralvadáshoz (II, VII, IX és X. faktor) Alvadási faktorok képzése A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, elterjedt neve még a piridoxin is. Három formában létezik. Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásánál van. A D-vitamin zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. A napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken. Kétféle D-vitamint különböztetünk meg: a D2 vitamin, amelyet inkább a növények tartalmaznak és a D3 vitamin, ami a napsugárzás hatására keletkezik a bőrben is. Egészséges táplálkozás Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét. A B12-vitamin felszívódási vesztesége sajnos elég nagy, hiszen ehhez szükség van az intrinzik faktorra is. Különösen lényeges szempont a B12-vitamin pótlása vegetáriánusoknál, hiszen növényi tápanyagainkban nem található meg, a nagyobb mennyiségű folsav bevitele azonban képes elkendőzni a vészes vérszegénység tüneteit. Legjobb B12-vitamin forrásaink a máj és a hús. Kis mennyiségben van jelen a tejben és a tejtermékekben. Szükséges: A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, másik gyakran használt elnevezése a kobalamin. Érdekessége, hogy növényi eredetű élelmiszereinkben nem, csak állati eredetűekben található meg, és hogy a gyomor-bélrendszerből történő felszívódásához egy belső, úgynevezett intrinzik faktorra is szükség van. Így akár megfelelő B12-vitamin felvétele mellett is lehetünk vitaminhiányos állapotban. Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként Öregedési folyamatok gátlásához Egyes feltételezések szerint a nemi működéshez A B1-vitamin vízben oldódó vitamin, sokszor hallhatjuk tiaminként is. Hőérzékeny vitamin. Főleg a szénhidrátok anyagcseréjében játszik szerepet, sokszor éppen ezért a szénhidrátbevitel függvényében adják meg a szükségletét. A zsírsavak lebontása A szénhidrátok anyagcseréje Szöveti légzés Méregtelenítés Nyálkahártyák épsége Az A-vitamin zsíroldékony vitamin más néven retinolként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a karotinoid vegyületek amely sárgarépában, sárgabarackban található. Aminosavak és fehérjék anyagcseréje Aminosavak átalakulásai Esszenciális zsírsavak anyagcseréje Az idegrendszer működése Bőrfelület épsége B6-vitamin A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon. Két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják.Van provitaminja is, amit menadion-nak neveznek. Szükséges: D-vitamin A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle. Ez a mennyiség azonban szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E-vitamin szükségletet. Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. A C-vitamin vízben oldódó vitamin. Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása, melyet az elterjedt tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából végzett. A C-vitamint a tengerimalac és az ember nem tudja előállítani, más fajok igen, tehát számukra ez nem vitamin. ez a vitamin birtokolja a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin címét, mert a napi szükséglete akkora, hogy bármely más vitaminé sem éri el. A kalcium és a foszfor felszívódásához A csontképződés folyamatához A kalcium és foszfor beépüléséhez A csontok egészséges fejlődéséhez A csontok gyógyulásához például törés után A csontritkulás megelőzéséhez B12-vitamin Köszönjük a figyelmet! :) Szükséges: A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását. Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök tartalmaznak A-vitamint. Időskorban sajnos a B2-vitamin hasznosulása is romlik, ezért itt a megkötés az, hogy nem lehet kevesebb a napi bevitel 1,2 mg-nál. Legjobb B2-vitamin forrásaink a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, a húsok, a máj, vese, tojás és a gabonafélék. B2-vitamin Szükséges: B-vitamin E-vitamin Szükséges: A-vitamin Látás folyamataihoz A bőr és egyéb szövetek épségéhez A zavartalan növekedéshez A csontok egészséges fejlődéséhez Immunfolyamatokhoz, védekezés különböző fertőzések ellen. Szénhidrát anyagcseréhez Főbb energiaszolgáltató folyamatokhoz Idegek működéséhez Az idegrendszer energiaellátásához Szívműködéshez A B6 vitamin szükséglete elsősorban a fehérjebeviteltől függ. Érdekessége, hogy szinte száz százalékosan felszívódik a bélrendszerből. Legjobb B6-vitamin forrásaink a máj, a hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, kukorica, zöldségfélék. Szükséges: Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin. A táplálékkal bevitt K-vitamin 10-70%-a szívódik csak fel. hosszan tartó, bélgyulladással járó betegség, vagy antibiotikus terápia következménye lehet K-vitamin hiány. E hiányállapot velejáró tünete pedig a vérzékenység. Legjobb K-vitamin forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj.
D o k u m e n t u m   n y e l v e : magyar
K A P C S O L A T O K 
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : Elég vitamint szedünk?
F O R M Á T U M 
A   f o r m á t u m   n e v e : Prezi prezentáció
O l d a l a k   s z á m a : 42
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
A   f o r m á t u m   n e v e : PDF dokumentum
O l d a l a k   s z á m a : 43
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
M I N Ő S É G 
L e g j o b b   f o r m á t u m : JPEG képállomány
L e g n a g y o b b   k é p m é r e t : 770x539 pixel
L e g j o b b   f e l b o n t á s : 96 DPI
S z í n : színes
T ö m ö r í t é s   m i n ő s é g e : közepesen tömörített
S T Á T U S Z 
A z   a d a t r e k o r d   s t á t u s z a : KÉSZ
F E L D O L G O Z Ó 
S z e r e p   /   m i n ő s é g : katalogizálás
A   f e l d o l g o z ó   n e v e : Nagy Zsuzsanna