D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó 
 F á j l n é v : feherje.jpg
C Í M 
F ő c í m : A fehérjék kimutatási reakciói
B e s o r o l á s i   c í m : Fehérjék kimutatási reakciói
A L K O T Ó 
S z e r e p : létrehozó
B e s o r o l á s i   n é v : Császár
U t ó n é v : Zsófia
I n v e r t á l a n d ó   n é v : N
D Á T U M 
E s e m é n y : felvéve
I d ő p o n t : 2019-09-18
E s e m é n y : létrehozva
I d ő p o n t : 2014-04-25
D á t u m r a   v o n a t k o z ó   m e g j e g y z é s : A prezi létrehozásának időpontja.
D O K U M E N T U M T Í P U S 
A   t í p u s   n e v e : prezentáció
R É S Z G Y Ű J T E M É N Y 
M e g n e v e z é s : Prezentáció
M e g n e v e z é s : Könyvtártudomány - prezentáció
E R E D E T I   K I A D V Á N Y ,   O B J E K T U M 
S Z Á R M A Z Á S I   H E L Y 
M e g n e v e z é s : Prezi
J O G K E Z E L É S 
A   j o g t u l a j d o n o s   n e v e : Császár Zsófia
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Nyilvános és újrafelhasználható
T É M A 
T é m a k ö r : Kémia, biokémia
A l t é m a k ö r : Szerves kémia
T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : fehérje
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : szerves vegyület
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : hidrolízis
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : aminosav
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
I D Ő - H E L Y   T Á R G Y S Z Ó 
L E Í R Á S 
N y e r s   v a g y   O C R - e s   s z ö v e g : A fehérjék kialakításában a 20 féle "proteinogén" (fehérjealkotó) aminosav vesz részt, melyek szomszédos amino- és karboxilcsoportjaik között kialakuló peptidkötés révén kapcsolódnak egymáshoz, így kialakítva a fehérjék elsődleges szerkezetét, amit aminosav szekvenciának is nevezünk. Biuret-reakció Beveztés a kémiába A kémia vagy vegytan az anyagok minőségi változásaival foglalkozó természettudomány. A salétromsav, oxónium-nitrát vagy hidrogén-nitrát (régi nevei: légenysav, választóvíz, fojtósav) egybázisú, erős sav. Az összegképlete HNO3. Szúrós szagú folyadék. A fehérjék az emberi szervezet "épitőkövei". A táplálkozás fő fehérje forrásai: a hús (20-25%), a tojás (12%), a tej (3%), a liszt (11-14%), a kukorica (8%), a rizs (8-10%), a szójabab (36%), a gombák (30%), stb. A nátrium-hidroxidot általában a klórral, és a hidrogénnel együtt szokták előállítani. A folyamat vízben oldott nátrium-klorid elektrolízise során megy végbe. Itt a katódnál nátrium-hidroxid válik ki, miközben hidrogéngáz szabadul fel. 2Na+ + 2H2O + 2e− → H2 + 2NaOH Előállítása Nátrium-hidroxid A fehérjék egyik fontos tulajdonsága a hidrolizisük, amely α-aminosavak elegyéhez vezet. E tulajdonságukon alapszik a fehérjék szerkezetvizsgálata, és fontos szerepe van az élőlények, elsősorban az állati szervezetek táplálkozásában és fejlődésében. Köszönjük a figyelmet! Következtetés Szükséges kellékek nátrium hidroxid (NaOH) salétromsav (HNO3) gyufa vasháromláb borszeszégő azbesztháló keverőkanál tálacskák kémcsőcsipesz kémcsövek egy tojás fehérje desztilált viz Előállítható ipari mennyiségben az ammónia oxigénnel vagy levegővel való oxidációja során 10% ródiumot tartalmazó platinaháló-katalizátor jelenlétében és a keletkezett nitrogén-dioxid vízben való elnyeletése útján. Laboratóriumban tömény kénsav és kálium-nitrát keverékének a desztillációjával állítják elő. NaOH+HNO3 ->NaNO3+H2O Sósav és ammónium-nitrát érintkezésekor is keletkezik: NaOH+HNO3 ->NaNO3+H2O Kémiai tulajdonságok Xantoprotein-reakció Előállítása A Biuret és Xantoprotein-reakciók akkor lesznek pozitívak, ha a nátrium-hidroxid és salétromsav oldatok hatására a velük felforralt minden nap használt tojásfehérje elszíneződik. Első esetben ez az oldat ibolyakék, a másikban pedig sárgás-narancssárgás kémiai oldat lesz. A fehérjék és a táplálkozás Összetétele Fehérjék A nátrium-hidroxid (NaOH), marónátron, nátronlúg, marószóda, zsírszóda, marólúg, vagy lúgkő fémes bázis. Vízben oldva erősen lúgos oldatot képez. A vegyiparban erős bázikus tulajdonsága miatt széleskörűen felhasználják, főleg a textil - és papíriparban, a szappanok és mosószerek gyártásában. A nátrium-hidroxidot gyakran használják vegyi laboratóriumokban és a száraztisztításban. Kísérlet Elemi összetétele szerint a fehérjék olyan szerves vegyületek amelyekben meghatározhatók az összes organogén elemek (C,H,O,N,S,P ) továbbá a halogén és egyes fémek. A fehérjék százalékos összetétele szűk határok között változik: C=51-56% H=6,5-7,5% O=20-23% N=15,5-18,5% S=0,5-2% P=0.1-1% Salétromsav Xantoprotein-reakció játszódik le a fehérje oldatok tömény salétromsavas kezelésekor: a fellépő sárga szineződés nitrovegyület képződésével magyarázható. Kémcsőbe 3 ml fehérje oldatot öntünk és rácsepegtetünk 1 ml tömény salétromsavoldatot. Zavaródás vagy épenséggel fehér csapadék keletkezik. A keveréket 1-2 percig forraljuk. Az oldat erőssen sárgára szineződik. A keveréket lehűtjük és 3-4 ml 20% nátrium-hidroxi-oldatot csepegtetünk hozzá. Az oldat intenziv narancssárgára szineződik. A fehérjék kimutatási reakciói A Biuret-reakció akkor pozitív, ha valamelyik anyag lúgos oldatának nátrium-hidroxiddal való kezelésekor ibolya szinűre vagy ibolyakékre szineződik. A szineződés a fehérjéből származó aminosavak és a Cu+-ionok között kialakult komplex vegyületeknek tulajdonitható. Egy kémcsőbe 5-6 ml fehérjeoldatot öntünk és hozzáadunk 5 ml 40%-os NaOH-oldatot, majd forraljuk. Denaturált fehérje csapódik ki, mely 5-6 percnyi forralás után teljesen feloldódik és az oldat kitisztul. Hozzáadunk 1 ml telített réz-szulfát-oldatot. Azonnal jellegzetes ibolya szineződés jelentkezik.
D o k u m e n t u m   n y e l v e : magyar
K A P C S O L A T O K 
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : Wikipédia: Fehérje
F O R M Á T U M 
A   f o r m á t u m   n e v e : Prezi prezentáció
O l d a l a k   s z á m a : 16
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
A   f o r m á t u m   n e v e : PDF dokumentum
O l d a l a k   s z á m a : 17
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
M I N Ő S É G 
L e g j o b b   f o r m á t u m : JPEG képállomány
L e g n a g y o b b   k é p m é r e t : 770x557 pixel
L e g j o b b   f e l b o n t á s : 96 DPI
S z í n : színes
T ö m ö r í t é s   m i n ő s é g e : közepesen tömörített
S T Á T U S Z 
A z   a d a t r e k o r d   s t á t u s z a : KÉSZ
F E L D O L G O Z Ó 
S z e r e p   /   m i n ő s é g : katalogizálás
A   f e l d o l g o z ó   n e v e : Nagy Zsuzsanna