D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó 
 F á j l n é v : egeszseges_taplalkozas.jpg
C Í M 
F ő c í m : Az egészséges táplálkozás
B e s o r o l á s i   c í m : Egészséges táplálkozás
A L K O T Ó 
S z e r e p : létrehozó
B e s o r o l á s i   n é v : Seres
U t ó n é v : Noémi
I n v e r t á l a n d ó   n é v : N
D Á T U M 
E s e m é n y : felvéve
I d ő p o n t : 2019-09-16
E s e m é n y : létrehozva
I d ő p o n t : 2014-01-30
D á t u m r a   v o n a t k o z ó   m e g j e g y z é s : A prezi létrehozásának időpontja.
D O K U M E N T U M T Í P U S 
A   t í p u s   n e v e : prezentáció
R É S Z G Y Ű J T E M É N Y 
M e g n e v e z é s : Prezentáció
M e g n e v e z é s : Könyvtártudomány - prezentáció
E R E D E T I   K I A D V Á N Y ,   O B J E K T U M 
S Z Á R M A Z Á S I   H E L Y 
M e g n e v e z é s : Prezi
J O G K E Z E L É S 
A   j o g t u l a j d o n o s   n e v e : Seres Noémi
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Nyilvános és újrafelhasználható
T É M A 
T é m a k ö r : Orvostudomány, állatorvostan
A l t é m a k ö r : Egészségügy általában
T é m a k ö r : Orvostudomány, állatorvostan
A l t é m a k ö r : Életmód, egészség, betegség
T é m a k ö r : Életmód, gasztronómia
A l t é m a k ö r : Életmód általában
T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : egészséges táplálkozás
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : energia
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : tápanyag
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : szükséglet
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : szénhidrát
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : fehérje
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : zsír
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : gabona
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : zöldségféle
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : gyümölcs
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : tej
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : tejtermék
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : tojás
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : hús
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : folyadék
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
I D Ő - H E L Y   T Á R G Y S Z Ó 
L E Í R Á S 
N y e r s   v a g y   O C R - e s   s z ö v e g : Táplálkozási piramis Miért fontos az egészséges táplálkozás? Naponta 2-3 alkalommal kell ennünk valamilyen tejterméket: tejet, túrót, sajtot, joghurtot, kefírt, vagy tejfölt. Ez a legfontosabb kálcium forrásunk, és jó fehérjeforrás. Az egészséges csontokhoz nélkülözhetetlen. Napi fél liter tej fedezi a Ca szükségletünket! 5 deciliter Coca-cola Elérhetőségem: seresnoni@gmail.com Húsfélék, és tojás Tippeljétek meg a cukortartalmat! Mozgás! Változtass! Tanácsok az egészséges táplálkozáshoz 1 flakon joghurtital Seres Noémi SE-ETK Dietetika szakirány Ha az energia beviteletek nem egyenlő az energia felhasználással, az elhízáshoz vezethet! Az elhízás komoly kockázatot jelent bizonyos betegségekre! Pl: cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek Energia és tápanyag szükséglet Kalória: Az az energia, ami 1 gramm víz hőmérsékletét 1 Celsius-fokkal emeli. Az élelmiszerek energiatartalmát jelölik vele. Fehérje: Aminosavakat adják, amik fontos enzimeket építenek fel. Főként a húsok és a tejtermékek tartalmazzák. Zsír: Felépítik a sejtfalakat, és raktározódnak. Növényi és állati zsiradékok, húsok, olajos magvak tartalmazzák. Szénhidrát: A legfontosabb energiaforrások! Főleg burgonya, bab, rizs, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű kenyerek tartalmazzák. 1 liter rostos narancslé Köszönöm a figyelmet! Az egészség megőrzéséhez Betegségek megelőzéséhez Állóképesség javulásához Elhízás megelőzéséhez Jó közérzethez Jobb teljesítményhez Az öregedés lassításához Ezt megszorozzuk az aktivitási faktorral: Lányok: 1,48 Fiúk: 1,56 Zöldség és gyümölcs Húsféléket naponta kell fogyasztani, nagyon fontos fehérjeforrások, sok vasat tartalmaznak, és csak az állati eredetű húsok tartalmaznak B12-vitamint. Viszont sok lehet bennük a rejtett zsír, ezért inkább sovány húsokat válasszunk (csirke, pulyka)! Halat hetente egyszer együnk, mert sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami jó hatással van a szívre, és az érrendszerre. Tojásból hetente 4-5 darabot együnk! Alapanyagcsere: Lányok: 12,2*testtömeg+746 Kcal Fiúk: 17,5*testtömeg+651 Kcal 2,5 deciliter energiaital Tej, és tejtermékek A táplálkozásunk alapja, ezért minden étkezéshez fogyasztanunk kell valamilyen gabonafélét, pl: kenyér, rizs, zsemle, kifli A legjobb, ha teljes kiőrlésű kenyeret, pékárut, barna rizst vagy akár kölest fogyasztunk, mert több rostot tartalmaz, ami kell a jó emésztéshez. Folyadék Gabonafélék Kb. 2000 kcal Elhízás? Egyéb élelmiszerek Minden nap szükség van 1 óra mozgásra! Sétálj mindenhova, vagy pattanj biciklire! Megalapozza az érőlétet, a csontjaink, a tüdőnk, és a szívünk megfelelő állapotát! Válassz egy neked tetsző sportágat! Az egészséges táplálkozás Nem tartalmaznak semmilyen értékes tápanyagot, csak felesleges energiát, és zsírt, ami elraktározódhat, és elhízáshoz vezethet. A sütik, édességek, cukros üdítőitalok, sós rágcsálnivalók is ebbe a kategóriába tartoznak! Lehetőleg minél ritkábban, hetente csak egyszer együnk ilyesmit! Napi bevitel hozzáadott cukorból: 5 dkg (3 evőkanál) Napi sóbevitel: 5g (1 kiskanál) A víz a legmegfelelőbb folyadék a szomjoltásra! Naponta 1,5-2 liter folyadékra van szüksége szervezetünknek! Víz mellett cukormentes teákat, gyümölcsleveket ihatunk mértékkel, a cukros üdítők helyett! Kerüljük az energiaitalokat, és az alkoholt! Nem fejlődő szervezeteknek valók, még ráérsz vele! Számoljuk ki a ti energia szükségletetek: 100 gramm kechup A túl sok só emeli a vérnyomást, ne sózzuk túl az ételeket! A napi megengedett bevitel 5 gramm! A sós ropik, chipsek ennek többszörösét tartalmazzák! Ne fogyasszunk túl sok zsírt! Ha zsírszegény termékeket fogyasztunk, és elkerüljük a zsíros, és az olajban sült ételeket, megőrizhetjük formánkat. Ti is tehettek az egészségetekért! Étkezzetek tudatosan, nézzétek meg az élelmiszerek címkéit, ha valamiben több az E szám mint a természetes összetevő, ne azt válaszd! Sohasem késő elkezdeni egészségesen élni! Naponta 3-4 alkalommal kell enni, ahhoz, hogy megfelelően el legyünk látva vitaminnal, és ásványi anyagokkal. Salátaként, köretként, nyersen, levesként, turmixként fogyaszthatjuk, és válasszunk minél színesebbeket! A "változatosság gyönyörködtet" ebben az esetben, minél színesebben, változatosabban étkezzünk, hogy minden fontos tápanyaghoz hozzájuthassunk! Próbáljunk naponta 5-ször étkezni, egy étkezésre kevesebb ételt fogyasszunk, így egyenletes lesz a táplálék ellátás, és csökken az elhízás veszélye. A reggeli a legfontosabb étkezés, sose hagyjuk ki!
D o k u m e n t u m   n y e l v e : magyar
K A P C S O L A T O K 
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : Miben segíthet az egészséges étkezés
F O R M Á T U M 
A   f o r m á t u m   n e v e : Prezi prezentáció
O l d a l a k   s z á m a : 28
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
A   f o r m á t u m   n e v e : PDF dokumentum
O l d a l a k   s z á m a : 29
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
M I N Ő S É G 
L e g j o b b   f o r m á t u m : JPEG képállomány
L e g n a g y o b b   k é p m é r e t : 770x433 pixel
L e g j o b b   f e l b o n t á s : 140 DPI
S z í n : színes
T ö m ö r í t é s   m i n ő s é g e : közepesen tömörített
S T Á T U S Z 
A z   a d a t r e k o r d   s t á t u s z a : KÉSZ
F E L D O L G O Z Ó 
S z e r e p   /   m i n ő s é g : katalogizálás
A   f e l d o l g o z ó   n e v e : Nagy Zsuzsanna