D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó F á j l n é v : egeszseges_taplalkozas.jpg B é l y e g k é p : http://keptar.oszk.hu/121400/121446/egeszseges_taplalkozas_kiskep.jpg F ő c í m : Az egészséges táplálkozás B e s o r o l á s i c í m : Egészséges táplálkozás S z e r e p : létrehozó B e s o r o l á s i n é v : Seres U t ó n é v : Noémi I n v e r t á l a n d ó n é v : N E s e m é n y : felvéve I d ő p o n t : 2019-09-16 E s e m é n y : létrehozva I d ő p o n t : 2014-01-30 D á t u m r a v o n a t k o z ó m e g j e g y z é s : A prezi létrehozásának időpontja. A t í p u s n e v e : prezentáció M e g n e v e z é s : Prezentáció M e g n e v e z é s : Könyvtártudomány - prezentáció M e g n e v e z é s : Prezi A j o g t u l a j d o n o s n e v e : Seres Noémi S z e r z ő i j o g i m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett S z e r z ő i j o g i m e g j e g y z é s e k : Nyilvános és újrafelhasználható T é m a k ö r : Orvostudomány, állatorvostan A l t é m a k ö r : Egészségügy általában T é m a k ö r : Orvostudomány, állatorvostan A l t é m a k ö r : Életmód, egészség, betegség T é m a k ö r : Életmód, gasztronómia A l t é m a k ö r : Életmód általában T á r g y s z ó : egészséges táplálkozás M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : energia M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : tápanyag M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : szükséglet M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : szénhidrát M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : fehérje M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : zsír M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : gabona M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : zöldségféle M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : gyümölcs M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : tej M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : tejtermék M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : tojás M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : hús M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : folyadék M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó N y e r s v a g y O C R - e s s z ö v e g : Táplálkozási piramis
Miért fontos az egészséges táplálkozás?
Naponta 2-3 alkalommal kell ennünk valamilyen tejterméket: tejet, túrót, sajtot, joghurtot, kefírt, vagy tejfölt. Ez a legfontosabb kálcium forrásunk, és jó fehérjeforrás.
Az egészséges csontokhoz nélkülözhetetlen.
Napi fél liter tej fedezi a Ca szükségletünket!
5 deciliter Coca-cola
Elérhetőségem:
seresnoni@gmail.com
Húsfélék, és tojás
Tippeljétek meg a cukortartalmat!
Mozgás!
Változtass!
Tanácsok az egészséges táplálkozáshoz
1 flakon joghurtital
Seres Noémi
SE-ETK
Dietetika szakirány
Ha az energia beviteletek nem egyenlő az energia felhasználással, az elhízáshoz vezethet!
Az elhízás komoly kockázatot jelent bizonyos betegségekre!
Pl: cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek
Energia és tápanyag szükséglet
Kalória: Az az energia, ami 1 gramm víz hőmérsékletét 1 Celsius-fokkal emeli. Az élelmiszerek energiatartalmát jelölik vele.
Fehérje: Aminosavakat adják, amik fontos enzimeket építenek fel. Főként a húsok és a tejtermékek tartalmazzák.
Zsír: Felépítik a sejtfalakat, és raktározódnak. Növényi és állati zsiradékok, húsok, olajos magvak tartalmazzák.
Szénhidrát: A legfontosabb energiaforrások! Főleg burgonya, bab, rizs, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű kenyerek tartalmazzák.
1 liter rostos narancslé
Köszönöm a figyelmet!
Az egészség megőrzéséhez
Betegségek megelőzéséhez
Állóképesség javulásához
Elhízás megelőzéséhez
Jó közérzethez
Jobb teljesítményhez
Az öregedés lassításához
Ezt megszorozzuk az aktivitási faktorral:
Lányok: 1,48
Fiúk: 1,56
Zöldség és gyümölcs
Húsféléket naponta kell fogyasztani, nagyon fontos fehérjeforrások, sok vasat tartalmaznak, és csak az állati eredetű húsok tartalmaznak B12-vitamint.
Viszont sok lehet bennük a rejtett zsír, ezért inkább sovány húsokat válasszunk (csirke, pulyka)!
Halat hetente egyszer együnk, mert sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami jó hatással van a szívre, és az érrendszerre.
Tojásból hetente 4-5 darabot együnk!
Alapanyagcsere:
Lányok: 12,2*testtömeg+746 Kcal
Fiúk: 17,5*testtömeg+651 Kcal
2,5 deciliter energiaital
Tej, és tejtermékek
A táplálkozásunk alapja, ezért minden étkezéshez fogyasztanunk kell valamilyen gabonafélét, pl: kenyér, rizs, zsemle, kifli
A legjobb, ha teljes kiőrlésű kenyeret, pékárut, barna rizst vagy akár kölest fogyasztunk, mert több rostot tartalmaz, ami kell a jó emésztéshez.
Folyadék
Gabonafélék
Kb. 2000 kcal
Elhízás?
Egyéb élelmiszerek
Minden nap szükség van 1 óra mozgásra! Sétálj mindenhova, vagy pattanj biciklire!
Megalapozza az érőlétet, a csontjaink, a tüdőnk, és a szívünk megfelelő állapotát!
Válassz egy neked tetsző sportágat!
Az egészséges táplálkozás
Nem tartalmaznak semmilyen értékes tápanyagot, csak felesleges energiát, és zsírt, ami elraktározódhat, és elhízáshoz vezethet.
A sütik, édességek, cukros üdítőitalok, sós rágcsálnivalók is ebbe a kategóriába tartoznak! Lehetőleg minél ritkábban, hetente csak egyszer együnk ilyesmit!
Napi bevitel hozzáadott cukorból: 5 dkg (3 evőkanál)
Napi sóbevitel: 5g (1 kiskanál)
A víz a legmegfelelőbb folyadék a szomjoltásra! Naponta 1,5-2 liter folyadékra van szüksége szervezetünknek! Víz mellett cukormentes teákat, gyümölcsleveket ihatunk mértékkel, a cukros üdítők helyett!
Kerüljük az energiaitalokat, és az alkoholt! Nem fejlődő szervezeteknek valók, még ráérsz vele!
Számoljuk ki a ti energia szükségletetek:
100 gramm kechup
A túl sok só emeli a vérnyomást, ne sózzuk túl az ételeket! A napi megengedett bevitel 5 gramm! A sós ropik, chipsek ennek többszörösét tartalmazzák!
Ne fogyasszunk túl sok zsírt! Ha zsírszegény termékeket fogyasztunk, és elkerüljük a zsíros, és az olajban sült ételeket, megőrizhetjük formánkat.
Ti is tehettek az egészségetekért!
Étkezzetek tudatosan, nézzétek meg az élelmiszerek címkéit, ha valamiben több az E szám mint a természetes összetevő, ne azt válaszd!
Sohasem késő elkezdeni egészségesen élni!
Naponta 3-4 alkalommal kell enni, ahhoz, hogy megfelelően el legyünk látva vitaminnal, és ásványi anyagokkal.
Salátaként, köretként, nyersen, levesként, turmixként fogyaszthatjuk, és válasszunk minél színesebbeket!
A "változatosság gyönyörködtet" ebben az esetben, minél színesebben, változatosabban étkezzünk, hogy minden fontos tápanyaghoz hozzájuthassunk!
Próbáljunk naponta 5-ször étkezni, egy étkezésre kevesebb ételt fogyasszunk, így egyenletes lesz a táplálék ellátás, és csökken az elhízás veszélye.
A reggeli a legfontosabb étkezés, sose hagyjuk ki! D o k u m e n t u m n y e l v e : magyar K a p c s o l ó d ó d o k u m e n t u m n e v e : Miben segíthet az egészséges étkezés A f o r m á t u m n e v e : Prezi prezentáció O l d a l a k s z á m a : 28 M e t a a d a t a d o k u m e n t u m b a n : N A f o r m á t u m n e v e : PDF dokumentum O l d a l a k s z á m a : 29 M e t a a d a t a d o k u m e n t u m b a n : N L e g j o b b f o r m á t u m : JPEG képállomány L e g n a g y o b b k é p m é r e t : 770x433 pixel L e g j o b b f e l b o n t á s : 140 DPI S z í n : színes T ö m ö r í t é s m i n ő s é g e : közepesen tömörített A z a d a t r e k o r d s t á t u s z a : KÉSZ S z e r e p / m i n ő s é g : katalogizálás A f e l d o l g o z ó n e v e : Nagy Zsuzsanna |