Normál kép: fff5500.jpg   Méret: 342x496 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Széchényi Pál érsek

Ismertető szöveg: "Sok tekintetben eltérő jellemvonásokat tüntet föl és különböző irányban haladott a nagy prímás unokaöcscse Széchényi Pál, ki nem aquirált jószágokat, nem alapított intézeteket; politikai tevékenységével békét és engedékenységet hirdetve az udvarnál és a felkelők táborában, szolgált hazájának, örökítette meg nevét a történelem lapjain.
A contemplativ élet vonzóerejét követve, húsz éves korában (1662) a pálosok rendjébe lépett, Bécsben és Rómában tanúlt, pappá szenteltetvén, a máriavölgyi és nagyszombati zárdákban rendje növendékeit oktatta, majd (1673) a Sopron közelében fekvő Bondorfon a kolostor főnökévé lett.
Az Istennek és a tudománynak szentelt szerény munkakörből nagybátyjának befolyása által ragadtatott ki, s főpapi méltóságra emeltetett.
1676-ban tőle nyerte el a győri prépostságot, mig a királytól pécsi püspökké neveztetett ki. Tizenegy év múltával mozdíttatott elő a veszprémi püspökségre, melyet haláláig megtartott, azután is hogy 1696-ban kalocsai érsekké lett.
Egyházmegyéinek kormányzásában s Veszprém vármegye főispáni hivatalának betöltésében buzgó tevékenységet fejtett ki. "
(Forrás: http://mek.oszk.hu/05400/05481/html/01.htm#32)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page