Normál kép: 1486716845.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1486716845_nagykep.jpg   Méret: 5152x3864 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Ő a fehérváriak jó ismerőse, Kati néni, a városban egykor közismert és kedvelt piaci kofa, akinek orrát fényesre csiszolják az érintéstől szerencsét remélő városiak. Bronzba öntött alakja a járókelők kedvence, orra napról-napra fényesebben csillog.

Ismertető szöveg: Kati néni, fertályos asszony. Jó tíz évvel ezelőtt egy hölgy káposztát vett a fehérvári piacon. Amikor megkérdezte a fejkendős nénit, hogy melyik faluból jött, az kihúzta magát, és öntudatosan azt mondta: alsóvárosi polgár-asszony vagyok én. Ők voltak azok, akik a legutóbbi időkig túrót, tejfelt, gyümölcsöt hoztak a piacra. És ők azok, a Kati nénik, Mari nénik, akikre már jó ideje szobor is emlékeztet Székesfehérvárott. A tömegben kocsit toló piaci kofa, a városlakók kedvence. A járdaszinten álló, kocsijában túrót, tejfelt, kacsafertályt toló Kati néni orrát fényesre simogatták - azt mondják, szerencsét hoz. Az egykori piac emlékére polgári adományokból, Kocsis Balázs a szobrok alkotója az egykori felsővárosi, alsóvárosi vagy rácvárosi asszonyokat idézte meg, akik a 60-as, 70-es években még piacra hordták mindazt, amit megtermeltek.



"Az utca szintjén álló, Kocsis Balázs restaurátor alkotta szobor egy piaci kofát, egy idős asszonyt ábrázol, aki kissé groteszk mosollyal tolja félig letakart kiskocsiját"
(forrás:http://szekesfehervar.varosom.hu/latnivalok/szobrok/Kati-neni-szobor.html)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page