Normál kép: 1477730603.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: 1477730603_nagykep.jpg   Méret: 4320x3240 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A tó Tata közepén helyezkedik el, háromnegyed részben körülöleli a város, a déli és délnyugati oldalán erdős területek találhatók. A tavat tápláló Által-ér délkeleti irányból folyik be és öt ágon távozik észak felé a városon át.

Ismertető szöveg: Keresztelő János - a katolikusoknál Keresztelő Szent János - a kereszténység fontos alakja. János a pusztában élt, mielőtt prédikálni kezdett. Prédikált a népnek Krisztus közelgő eljöveteléről és bűnbánatot hirdetett. A Jordán folyó vizében keresztelte meg az embereket. Innen ered a keresztelés szentsége a keresztényeknél. Maga Jézus is elment hozzá megkeresztelkedni, amit János, - aki ekkor felismerte Jézusban a Megváltót - először nem akart megtenni, mert úgy érezte, hogy méltatlan rá. Heródes király bár tisztelte és félt tőle, mert szent embernek tartotta, mégis elfogatta Jánost, mert az elítélte amiatt, hogy a testvére feleségét, Heródiást vette el. Heródiás manipulációi következtében a király lefejeztette Jánost (a Biblia szerint mikor Heródiás lánya, Salomé táncolt a király előtt, az megígérte, hogy teljesíti egy kívánságát, az anyja pedig utasította Salomét, hogy Keresztelő János fejét kérje egy tálcán.)
Jézus korának legnagyobb embereként említette Keresztelő Jánost.
(Forrás: Wikipédia)



Tata város Magyarországon, Komárom-Esztergom megyében. A Tatai kistérség központja. (Forrás: Wikipédia)



Az Öreg-tó Magyarországon, Komárom-Esztergom megyében, Tata városban található. Mesterséges eredetű, az ország legrégebbi halastava. (Forrás: Wikipédia)



Keresztelő Szent János szobra N. Kovács Mária alkotása, a felállítás éve 1944. Az Öreg tó partján, a nagy fa árnyékában mesterséges szigeten álló bronz férfialakot ábrázol. Nagy Kovács Mária 1943-ban készült szobrával elnyerte az akkori Budapest Székesfőváros rangos díját, a Ferenc József Nagydíjat, majd ezzel az alkotással vett részt a Velencei Biennálén. Utána került a Malom-tó kis szigetére 1958-ig, akkor garázda elemek ledöntötték. Tata Baráti Körének tagjai azonban megmentették az enyészettől és restaurálás után 1989. május 27-én újra helyére állították. (Forrás: szoborlap.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page