Normál kép: elok_vilaga_2_275.jpg   Méret: 770x145 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: elok_vilaga_2_275_nagykep.jpg   Méret: 1305x246 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: 790. ábra. Lándzsahal (Amphioxus lanceolatus). Joubin rajza.

Ismertető szöveg: "A csőszívűek osztályát a sokat emlegetett Amphioxus és két másik, hozzá nagyon közel álló nem (Asymetron és Heteropleuron) alkotja. Testük alakja a halakéhoz hasonlít, oldalt lapított, két végén kihegyesedett (790. ábra), azért lándzsahalaknak is nevezik őket. A test elülső végén találjuk a tojásdad alakú, tapogatókkal körülvett szájnyílást, a másik vége közelében, a hasoldalon, a végbélnyílást. A farkvéget keskeny bőrredő, a farkúszó szegi be. A bélcső kezdő részét kopoltyúrések törik át, melyek fiatal korban egyenesen a szabadba nyílnak, később azonban, úgy mint az aszcidiáknál is láttuk, egy külső burok veszi körül a bélcső eme részét, mely a külső kopoltyúüreget zárja körül. A külső kopoltyúüreg a test második harmadában a hasoldalon nyílik. A bélcső fölött fekszik a gerinchúr és végig nyúlik a test egész hosszán. A gerinchúr fölött helyezkedik el az idegrendszer, egy hengeres, két végén zárt cső; közepét a velőcsatorna foglalja el. Érrendszerüket egy háti és egy hasi, harántágakkal összekötött ér alkotja. Külön szívük nincsen ; a szív szerepét maguk a vérerek látják el, amennyiben egyes részeik szív módjára lüktetnek, azért nevezzük ez állatokat csőszívűeknek. Az ivarmirigyek a kopoltyúüreg falán fekszenek, az ivartermékek a kopoltyúüreg nyílásán át jutnak ki.
A csőszívűek fejlődésük némely jelenségénél, idegrendszerük csöves szerkezeténél és alakjánál, továbbá szerveik elhelyezkedésénél fogva nagyon hasonlítanak a halakhoz, azért sokan a gerincesek közé osztják be őket, ezeket tartván a legalsóbbrendű gerinces állatoknak.
A csőszívűek a tengerek sekély vizű, homokos partjain a homokba fúródva élnek. Amphioxus lanceolatus (790. ábra), Asymetron lucayanum, Heteropleuron cultellum."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page