Normál kép: elok_vilaga_2_128b.jpg   Méret: 552x1266 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: 629. ábra. Az emlős állatok vérkeringése vázlatosan. As és Ad bal és jobb szívpitvar, Vs és Vd bal és jobb szívkamra. Ao fő osztóér (aorta), Vei és Vcs hátsó és mellső főgyűjtőér, Vp tüdőosztóér, P tüdő, Ap tüdőgyűjtőér, D béldarab, L máj, Lv máj gyűjtőér, Fp' máj verőce-érrendszer, Dthfőcliylusér, mely egyfelől a bélben megemésztett táplálékot, másfelől a szervekből a limfát a mellső főgyűjtőérbe szállítja. A nyilak a vér keringésének irányát jelzik.

Ismertető szöveg: "A vérkeringésnek ez a fogyatékossága teljesen elenyészik a madaraknál és az emlősöknél, melyeknek érrendszere a legfejlettebb.
Ha ezen állatok érrendszerének lényegtelen, rendesen a test alakjától függő részleteitől eltekintünk, vérkeringésüket nagyon egyszerű alaptervre (629. ábra) vezethetjük vissza. A négy részletre, két pitvarra (As és Ad) és két kamrára (Vs és Vd) osztott szív egy bal- és egy jobbfélre oszlik, melyek egymástól választófallal teljesen el vannak különítve. A kamrákból a vért izmos falú ér, az úgynevezett aorta (Ao) vezeti a testbe."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page