Normál kép: elok_vilaga_415.jpg   Méret: 770x1136 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: elok_vilaga_415_nagykep.jpg   Méret: 1608x2372 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: 14. Növénybetegségek spórái
1 Anyarozs (Claviceps purpurea), rozskalászokon; 2 Lophodermium Pinastri, erdei fenyőtűkön, jobbról egy topáron az apotheciumok, kevéssel nagyítva; 3 lisztharmat (Sphaerotheca pannosa) rózsahajtáson; 4 Rhytisma salicinum, kecskefűz levélen; 5 gabonarozsda (Puccinia graminis) uredo- és teleuto alakja rozslevélen; 6 ugyanannak aecidium-alakja (Aecidium Berberidis) sóska borbolyán; 7 Polystigma rubrum, szilvafa leveleken. (Eredeti képek.)

Ismertető szöveg: "A tömlősgombák spórái tömlőkben, aszkuszokban, az aszkus két sejtmagjának összeolvadása és további, többszörös osztódása által fejlődnek, egy tömlőben többnyire nyolcasával. Az aszkuszok, illetőleg az ezeket tartalmazó peri- vagy apotéciumok keletkezését sok esetben ivaros szaporodási folyamat előzi meg. Idetartoznak a lisztharmatfélék, közöttük az Uncinula spiralis (Oidium Tuckeri), mely a szőlő lisztharmat-betegségét okozza, a rózsa lisztharmatja (Sphaerotheca pannosa, 14. melléklet) stb., nemkülönben a tulaj donképpeni penészgombák, mint a közönséges ecsetpenész (Penicillium glaucum) és az Aspergillus-fajok, melyek közül az A. Oryzae-t a japánok a rizssör előállításához használják, mint erjesztőgombát.
Gyakori a gabonafélék, különösen pedig a rozs termésén az anyarozs (Claviceps purpurea, 14. melléklet). E gombának különféle alakja váltja fel egymást: a Sphacelia-a,lak a fejlődésben levő magházon tenyészik ; ezen a mézharmat kiválását okozva. A szem helyén ezután a sötétszínű szklerócium, a tulajdonképpeni anyarozs jelenik meg (14. melléklet), mely a talajra jutva itt áttelel, tavasszal pedig kinő belőle a gomba peritéciumos alakja.
A juhar- és fűzfajok levelein gyakoriak és néha nagy mennyiségben jelentkeznek a Rhytisma-k, melyeknek tintafekete termőtestei feltűnő foltokat okoznak (14. melléklet). A Lophodermium Pinastri (14. melléklet) az erdei fenyő kóros tűhullását, a Polystignna rubrum a szilvafa levelének piros pörsenéseit (14. melléklet) okozva, jelentékeny károkat tehet. ... "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page