Normál kép: elok_vilaga_225b.jpg   Méret: 770x357 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: elok_vilaga_225b_nagykep.jpg   Méret: 868x402 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: 198. ábra. Magdudorok hosszanti átmetszetben: A egyenes, B visszafordult, G görbült magdudor. Vázlatosan nagyítva. (Karsten.)

Ismertető szöveg: "A magdudorok, magkezdemények vagy magrügyek a termőnek legfontosabb részei. Kezdetben mint apró szövetdudorok a maglécek felületén jelennek meg és csupa osztódó sejtekből állanak. Gyorsan gyarapodnak és csakhamar teljesen ki is alakulnak. A teljesen kifejlett magkezdemény toj ásdad-elliptikus szövettest; középső részét alkotja a magkezdemény bele, ezt övedzi köröskörül a többsejtrétegű magrügyburok, mely majd egyszerű, majd kettős : külső és belső magrügyburok, ritkán nem fejlődik burok, a magkezdemény csupasz; a magkezdemény alsó kiszélesedő részét, mely fölött a burok vagy burkok erednek, a magkezdemény alapjának nevezik, ennek keskeny, nyélszerű folytatását pedig, melylyel a magrügy a magléchez erősül, magkezdeményzsinórnsk mondják; néhol ez hiányzik és a magkezdemény közvetlenül az alapjával foglal helyet a maglécen: ülő magkezdemény; a magrügyalapnak azon helyét, melyen ez a magrügyzsinórban folytatódik, vagy ezzel közvetlenül a maglécen ül, köldöknek nevezik, innen a magrügyzsinómak gyakoribb elnevezése: köldökzsinór is. A magrügyburok vagy burkok nem zárják be teljesen a magrügybélt, hanem a magrügy csúcsa felett mindig kis csatorna marad, mely egyenesen a magrügy csúcsára vezet; ezen kis csatornát a tudományban mikropylenek nevezik. Megkülönböztetünk egyenes magrügyet, melyen a magrügybél egyenes, a magrügy csatorna a magrügyzsinórral egy vonalba esik; görbült magrügyet, melyen a magrügybél hajlott, görbült és visszafordult magrügyet, melyen a magrügy alapja hajlik visszafelé, úgy hogy egész hosszában a magrügyzsinórhoz nő és csatornájának nyílása a, magléc felé irányul. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page