Normál kép: elok_vilaga_181.jpg   Méret: 488x717 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: 125. ábra A a Viola tricolor lomblevele két nagy pálhával; B egy pázsitfélének hasadt hüvelye a, nyelvecskéjével b, d a levéllemez egy darabja, c szárcsomó. Természetes nagyság.

Ismertető szöveg: "A levélhüvely a levélnek legalsó része, a szár csomójához illeszkedő alapja felé mindinkább kiszélesedik, gyakran a szárat részben vagy egészen körülfogja és majd csőalakú, majd széles vagy keskeny csatornához hasonló. Sásfélé ken a levélhüvely két szélével összenőve, valóságos csövet képez; az ilyen levélhüvelyt ép vagy összenőtt levélhüvelynék nevezik, fűneműeken ellenben a levélhüvely két széle szabad, a csöves hüvely egész hosszában mintegy végighasadt, hasadt hüvely;(125. ábra) van duzzadt, puffadt stb. alakú levélhüvely, pl. ernyősökön stb.
Ismét más levelek alját pálhák vagy melléklevelek képezik (125. ábra); a pálhák kisebb-nagyobb levélképletek, amelyek a levél alján kétoldalt fejlődnek, ritkábban hüvelyes leveleken is a hüvely tetején láthatók; igen sokféle alakúak és fejlettségűek, különböző életfeladatok teljesítésére is szolgálnak ; vannak maradó és lehulló pálhák ; a lehulló pálhák tisztán csak óvószervek, a kialakulófélben levő levélre borulva, azt megóvják a túlságos párolgástól stb.; többnyire sárgásbarnás színűek, pikkely alakúak a levelek kifeslésekor egyszerre lehullanak, pl. tölgy, bükk. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page