Normál kép: elok_vilaga_116.jpg   Méret: 634x304 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: 69. ábra. A Riccia fluitans A nedves talajon B vízben alámerülten élő alakja. Természetes nagyságban. (Göbel és Schenck.)

Ismertető szöveg: "A legalsóbbrendű mohok nagy mértékben bizonyos moszatok vagy zuzmók telepére emlékeztetnek ; kétoldali, sokszor dorsiventrális lemez vagy szalagalakú és villásan elágazó; leveleket vagy éppen nem fejleszt, vagy igen csőkévényes apró kis pikkelyek alakjában megjelenő levelei vannak, minek következtében, külső alakja után ítélve, a teleptől alig különböztethető meg, belső szerkezetére nézve azonban lényegesen eltér tőle.
Sok májmohnak van ilyen telepszerű szára ; kialakulásában ez mindig azokhoz a viszonyokhoz alkalmazkodik, amelyek között é l; a vízben élő, vízben szabadon úszó fajokon a telepszerű szár legfejletlenebb, mert többnyire még rhizoidákat sem fejleszt, pl. a Riccia fluitans (69. ábra); vizeink nedves partjain, hegyi forrásainkban tömegesen előforduló fajokon a kisebb-nagyobb mértékben felemelkedő telepszerű szár alsó részében növeszt nagy mennyiségben rhizoidákat, a nedves talajon vagy más aljazaton, pl. a nedves fa kérgén élő fajokon pedig a telepszerű szárnak csaknem egész alsó lapja meg van rakva finom rhizoidákkal, amelyekkel teljesen és szorosan az alj azathoz nő. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page