Normál kép: elok_vilaga_084.jpg   Méret: 770x826 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: elok_vilaga_084_nagykep.jpg   Méret: 835x896 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: 42. ábra. Linné Carolus.

Ismertető szöveg: "Linné 1736-ban megjelent munkájával fordulat állott be, mivel ő elsőnek mondta ki határozottan, hogy a növények rokonságát kifejező rendszer lehetséges ugyan, de hogy azt a priori kitűzött jelek alapján megalkotni nem lehet, sőt hogy a szabályok még ismeretlenek, melyek szerint az igazi és egyedüli természetes rendszer felállítandó.
Linné, ehhez a kijelentéséhez híven, tisztán a növények könnyebb áttekintése céljából mesterséges rendszert állított fel, melynek főcsoportjait a porzók száma, hossza, a virágban való helyzete, összenövése stb., alcsoportjait pedig a termő számbeli sajátságaira alapította. Azonkívül azonban Linné még 67 növénycsoportot állított fel, amelyeket természetes rokonságot kifejező csoportoknak tartott; ezek voltak az az alap, amelyen később a növények tudományos osztályozása, azaz rendszertana tovább fejlődött. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_1.pdf)



"Carl von Linné, eredeti latinos nevén Carolus Linnaeus (Råshult, 1707. május 23. - Hammarby, 1778. január 10.) svéd természettudós, orvos és botanikus.
Megalkotta a modern tudományos rendszerezés alapelveit, a rendszerezés kategóriáit (a taxonokat) és kidolgozta a modern tudományos nevezéktant, az élőlényekre alkalmazta a kettős elnevezést tudományos névként. Alapjaiban ma is az ő elveit és eljárását használják a biológiában. Botanikai szakmunkákban nevének rövidítése: "L.". Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: "Linnaeus"."
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Linn%C3%A9)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page