Normál kép: romer_regi_falkepek_044.jpg   Méret: 770x919 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: romer_regi_falkepek_044_nagykep.jpg   Méret: 2659x3173 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Mártyáncz
VII. tábla

Ismertető szöveg: "Ha az északi szentély-falnál kezdjük a vizsgálatot, minthogy ez a többiek közt legkevesebbé van áttörve, és előrebocsátjuk azt, hogy a. fal alul minden festéktől ment, mit részint a nedvességnek még inkább pedig a hozzádörzsölésnek kell tulajdonítani, észrevesszük (Tab. VII.), hogy a gumókkal ékesített sekrestye-ajtó csúcsíves bélletének teteje alatt fekmentes irányban, egyenesen el van választva a felső résztől. A diadalív szögletében álló diszitmény, egy pálcza körül szabadon tekeredett szalagból áll. Innen a sekrestye ajtóig a fal b efestetlen, egyedüli ékessége: azon polczok, melyek a felső jelenetnek padlatul szolgáló deszkákat tartják. Az ajtószemöldök egyenes és igy a nyomott csúcsivvel mezőnyt képez, melyet a hosszú, a lábakat egészen elfedő sárgás álruhában, és a térdig érő vörös fel öltönyben jobbjában kardot, baljában mérleget tartó és szárnyait mintegy diszítménytil kiterjesztő sz. Mihály foglal el.
Az ajtó és szentségház közti tért sz. Márton életéből azon jelenet foglalja el, melyet mint egyáltalán legnevezetesebbet találunk az egyházi festészetben mindenfelé felhasználva.
A római vitézt a XIV-ik századbeli daliaöltönyben látjuk. Csúcsos kalapjának karimája mintegy szentfényt képez; a lobogó kendő talán katonai rangját akarja feltüntetni ? Bő köpenye, melyből egyenes kardjával egy darabot levág, hölgymenyét gereznával van béllelve. Mentéje, nadrágja szűk, az orras czipőn taréjos sarkantyút lehet látni. A ló foltok által tarkázott; szügy- és farszijjai czifrák, sallangosak, a nyereg a tornanyergek sorába tartozik.
A vézna-lábu nyomorék, ki másutt a földön padkákon csúszva fogadja az ajándékot, itt a jótevő szent után ugrándoz kettős mankójával. Előtérben várkapu tűnik fel kettős erkélylyel, egyikén a toronyőr a kürtöt fújja. A szentnek feje fölött mondatszalag lebeg, melynek azonban alig lehet nehány betűjét olvasni. A háttért sziklás erdő képezi, melyből a tumicsei alakokhoz hasonló, lándzsás lovasokat látunk lejönni."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15100/15137/15137.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page