Normál kép: magyar_jelmez_025a.jpg   Méret: 493x493 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: XII. századi magyarok a pécsi domborművek nyomán. A jobboldali első alaknak a mellén látható az azonkorbeli selyemkivarrás gyöngy vagy pityke dísszel, mit Kálmán király törvénye megtilt a papoknak hordani.

Ismertető szöveg: "A XII. és XIII. századbeli magyar viseletre vonatkozólag két olyan fölötte eredeti emlékkel rendelkezünk, melyek minden kétséget kizárólag magyarokat ábrázolnak.
Közelebb esvén a XII. századbeli pécsi domborművek Szent-István korához, mint a XIII. századbeli velenczei mozaikképek, a föntebb említettekből kifolyólag nagyon természetesnek fogjuk találni, hogy a pécsi domborművek alakjai kevés nemzeties hogy ne mondjuk, keleties jelleget hordanak magukon. Ott van első sorban is a csizmának a saru és bocskorral való kiszorítása, a bő ruha, vagyis gatya elpóriasodása mit, az azelőtt csak ütközetben viselt szűk, a láb idomaihoz simuló magyar nadrág váltott fel, mely megmaradt mind a mai napig. Ez az egyetlen öltönydarab, mi magyaros jelleget kölcsönöz a pécsi domborművek alakjainak. A mente helyett ott látjuk a nyugoteurópaiak térdig érő, elül egyenes vágással ellátott köppenyféléjét, melynek szárnyait elül kapocscsal esősitették egymáshoz. A köppeny alatt viselték a szűk ujjú, paszománttal szegélyezett, czombig érő tunicát."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15200/15236/15236.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page