Normál kép: benvenuto_cellini_031b.jpg   Méret: 503x995 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A mantovai ereklyetártó
Bronzutánzat (Mantova)

Ismertető szöveg: "Az öreg azt tanácsolta fiának, hogy a művészetet ne hagyja cserben a hadipálya kedvéért és ne várja meg Orazio Baglioni megérkeztét, hanem menjen egyelőre Mantovába.
Atyja tanácsát követve, Benvenuto átlovagolt ebbe a városba, az öreget, kit pénzzel bőven ellátott, az apáczává lett idősebb leány, Nicolosa gondjaira bízván. (A legkisebb leány is Firenzében élt, mint Bartolommeo szobrásznak neje.) Mantovában egy milánói aranyművesnél talált Benvenuto foglalkozást, Niccolö nevűnél, ki Gonzaga Frigyes, akkor még marchese, később dúca szolgálatában állott. Egy régi jó barátot talált művészünk Mantovában, Ráfáel-nek jeles tanítványát, Giulio Romano-t, ki a legkitüntetőbb szívességgel fogadta és Maíitova urának melegen ajánlotta. II. Frigyes, valamint fivére, Ercole di Gonzaga bibornok, a művészek bőkezű maecenása, nevezetes munkálatokat adott Benvenuto-nak.
A marchese számára egy szép ereklyetartó készült volna, melyben az állítólag Longinus közkatona által hozott, Krisztus vérét tartalmazó ampullát akarták elhelyezni, de csak rajzot és viasz-mintát készített Cellini. A bibornoknak, úgyszintén a marchesének is pecsétet vésett. Ámbár gazdagon fizették, nem volt maradása a maláriás Mantovában, hol többször lázbaesett. Ismét Firenzébe tért, hol nagy csapásról értesült, mely távolléte alatt érte. ..."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15338/15338.pdf)



"Benvenuto Cellini (ejtsd: csellini) (Firenze, 1500. november 3. - Firenze, 1571. február 13.), olasz szobrász, ötvös, éremművész."
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Benvenuto_Cellini)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page