Normál kép: DSC_0215.jpg   Méret: 770x513 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: DSC_0215_nagykep.jpg   Méret: 3094x2062 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Fabarakk.
A karantén-szektor barakkjai és más lakóbarakkok maradványai.

Ismertető szöveg: 1944. májusában és júniusában a hitleristák közel 440 ezer magyarországi zsidót deportáltak Auschwitzba.
Auschwitz Birkenau:
Auschwitz áldozatainak nagy részét Birkenauban ölték meg, olyan döntés született, hogy ott nem lesznek muzeális jellegű kiállítások, hanem a tábor területe változatlanul marad meg.
A nácik Birkenauban építették ki a tömeggyilkosság legtöbb eszközét, melyekben kb. egymillió európai zsidót öltek meg. Birkenau volt a legnagyobb koncentrációs tábor (háromszáznál több primitív, többségükben fa-barakk), ahol 1944-ben több mint kilencvenezer fogoly volt: zsidók, lengyelek, romák, a Szovjetunió polgárai és mások.
A volt tábor területén különféle építmények és berendezések maradványai láthatók, és emberi hamvakkal teli helyek. A terület nagysága, tizegynéhány fennmaradt barakk és száznál többnek a romjai, 13 kilométernél hosszabb tábori kerítés, tíz kilométer belső út és 2 kilométeres vasúti vágány mutatja a tábor specifikus felépítését, mely csak egy célt szolgált: emberek megölését.
(Forrás: http://auschwitz.org/en/more/hungarian/)



1947. július 2-án a lengyel parlament törvénybe iktatta a volt tábor területének és objektumainak örök időre szóló megőrzését, és létre hívta az O¶więcim-Brzezinka Állami Múzeumot. Ezt a nevet 1999-ben Auschwitz Birkenau Állami Múzeum-ra változtatták.
Az SS Auschwitz I területén építette ki az első tábort a férfiak (1940.) és a nők (1942.) számára, itt folytak az első kísérletek a Cyklon-B gázzal való tömeges kivégzésekre, itt ölték meg az első transzporttal érkező zsidókat. Itt folytatták az SS orvosok első bűnös kísérleteiket a foglyokon, itt lőtték agyon a legtöbb halálraítéltet. Itt volt a központi tábori börtön a tábor összes részéből való foglyok számára, valamint a tábor legfőbb vezetősége, és az SS irodáinak többsége. Innen irányították a tábor további kiépítését.
A Múzeum 1947. júliusában jött létre. Két volt koncentrációs tábor területét foglalja magába: Auschwitz I-et és Auschwitz II-Birkenaut 191 hektárnyi területen. 1979- ben A Lengyel állam javaslatára a volt tábor területét az Unesco felvette a Világörökség listájára.
Auschwitz I területén más állandó kiállítások is vannak, úgynevezett nemzeti kiállítások, a különböző országokból származó volt foglyok kezdeményezésére, akiket a Nemzetközi O¶więcim Bizottság fog össze. Céljuk a hitleri megszállás ismertetése azokban az országokban, ahonnan embereket deportáltak Auschwitzba, és sorsuk bemutatása.
Az első állandó kiállítás a volt foglyok lakóépületeiben Auschwitz I területén 1947-ben nyílt. 1955-ben új kiállítás lépett a helyébe, mely - bizonyos változtatásokkal - a mai napig látható. A kiállítás bemutatja a KL Auschwitz két funkcióját: koncentrációs tábort különböző nemzetiségű foglyok számára, valamint az európai zsidók meggyilkolásának legnagyobb helyét.
(Forrás: http://auschwitz.org/gfx/auschwitz/userfiles/auschwitz/historia_terazniejszosc/auschwitz_historia_i_terazniejszosc_wer_wegierska_2010.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page