Normál kép: 00000175a.jpg   Méret: 511x594 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Collenchymatikus szövet; Begonia levélnyele keresztmetszete. 250-szer nagyítva. x. cuticula; - e. epidermis; - p. parenchymatikus sejtek; - chl. chlorophyllszemcsék.

Ismertető szöveg: "A keményítő-szemcsék (25., 26. ábra), a chlorophyllben fellépő ú. n. pyrenoid-testecskékböl keletkeznek. Habár kémiailag azonos összetételüek, alakban s nagyságban mégis különbözők. Ez teszi lehetővé, hogy a lisztet, mely nem más mint keményítő, mikroszkóp segélyével azonnal meg lehet ismerni.
Ha a sejtek összetömörülnek, egymás fölé s mellé rakódnak, akkor sejtszövetek képződnek. Sejtszövetet alkothatnak a táplálkozást végező s így a növény fölépítésén munkálkodó sejtek, s ilyenkor táplálkozási szövettel van dolgunk (parenchyma). A táplálkozási szövet raktár gyanánt tekinthető, melybe a tartalék-tápanyagok, milyen a gummi, a czukor, a fehérjék stb. vannak felhalmozva. A parenchyma, hol vékonyabb-, hol vastagabbfalú-sejtü s majd lazább, majd szorosabb összeállású. Azt a szövetet, mely apró, gömbded, dús plasma-tartalmú sejtekből áll és amelyből a növény többi sejtjei keletkeznek, ősparenchymának nevezik. Ilyen hosszúkás-alakú ösparenchymából áll a képzőszövet (cambium) is, amely különösen a magasabb-rendü növények növekedésében játszik nagy szerepet, amennyiben a fa- és háncsszövet képzésében vesz részt, és velük együtt így az edénynyalábokat alkotja."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page