Normál kép: 00000104a.jpg   Méret: 770x485 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 00000104a_nagykep.jpg   Méret: 1214x765 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Futóbogarak (Bábrabló; - aranyos futrinka; - kerti futrinka)

Ismertető szöveg: " Futóbogarak (Carabidae). Különböző testalkotású rovarok, melyek ritkán repülnek. Többnyire éjjeli állatok, nappal kövek, moha, fa stb. alatt meghúzódnak, s sötétben járnak csigák-, férgek- stb.-böl álló táplálékuk után. Olyan falánkok, hogy akárhányszor egymást is megtámadják, sőt kényszerűségből még a hullákat sem vetik meg. Lárva állapotukban is sok káros hernyót, lárvát stb.-t pusztítanak el, amiért általában az erdei és mezei gazdászatra hasznos tényezőknek tekintik őket. Vannak olyanok, melyeknél a hártyás szárnyak nem is fejlődnek ki, elkorcsosultak, sőt egyeseknél még a szárnyfedők (Cychrus) is összenőttek. Lábaik vékonyak, és futásra kiválóan alkalmasak. Többnyire fürgék és gyorsan futók; hazánkban tavaszszal és egész nyáron észlelhetők, a magas hegységekben élők azonban inkább nyár elején találhatók. Egyesek a napvilágot egészen kerülik, mint a barlangokban élő, vagy a földben, mélyen kövek alatt tartózkodó Trechusok, Anophthalmusok, amelyek azután tartózkodási helyüknek megfelelően vakok is. Számosán, megérintve, sajátszerü, kellemetlen bűzü folyadékot választanak ki. Mintegy 8500 ismert faj közül egyedül hazánkból 593 faj ismeretes.
Az aranyos futrinka (Carabus auratus L., XXTT. tábla, 2. ábra) szép, aranyoszöld szinü bogár, mely hazánkbanritkább állat (Szeged, Bustyaháza, N.-Bocskó) 22-24 mm. Nappal jár prédája után.
Az aranyos bábrabló (Calosoma sycophanta L.) kekesfekete, szárnyfedői aranyoszöldek, szélein vörösbe játszok. 24-30 mm. nagy. Különösen a lombos erdőkben, tölgyesekben tartózkodik, és a búcsújáró, valamint más hernyóknak elpusztításával jelentékeny hasznot okoz. - Valamivel kisebb, és nem oly élénk fémfényü a bronzos bábrabló (Calosoma inquisitor L.). Hazánkban szintén közönséges. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page