Normál kép: 00000078g.jpg   Méret: 700x869 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A torpedó villamos szerve. A. Az állat, ahol v.-nél látható a szerv, amint idegekkel (1. 2. 3. 4.) összefügg a központi idegrendszerrel; - O. szemek; - B. villamosszerv oszlopai, b. elválasztó fal; - a. haránt sövények.

Ismertető szöveg: "Itt kell még megemlékeznünk azon sajátos életműszerekről is, amelyek némely halnál előfordulva, villamosságot képesek fejleszteni, és így azokat védelmül vagy táplálékuk megszerzésére használhatják. Ilyen diaiak: a tengerben élő villamos Torpedo (Torpedo marmorata Risso), ahol a szerv a fej, a mellső úszók és a kopoltyúk közt van elhelyezve.
A torpedónál az állkapocs és a kopoltyú-ivek mozgató izmai ból, a többieknél pedig az oldali izmok megfelelő részeiből származtatják a villamos szerveket. Maga a villamos szerv számos egymás mellé helyezett 4-, 5- és 6-szögletü oszlopocskákból áll, amelyek mindegyikét haránt-válaszfalak egyes rekeszekre osztják fel. A rekeszeket sajátos kocsonyanemű anyag tölti ki. Az idegek minden egyes rekesz alján külön-külön idegvéglemezkékben végződnek, úgy, hogy a vóglemezke szabad felülete positiv, a belső ideggel összefüggő része pedig negatív villamosságú. Minthogy pedig a rekeszek egyfelé néznek, magától következik, hogy a lemezek szabad, azaz tevőleges felületei egy táj felé néznek, az állatnak ez a présze positiv, ellenkező fele pedig negatív villamosságú lesz, így a Torpedónak háta tevőleges, hasa nemleges villamosságú. Az angolnánál az oszlopok a test hosszvonalával esnek össze, tehát feji része positiv, farki része pedig negatív - villamos; többékevósbbé hasonlóan vannak elhelyezve a harcsánál is. A villamos szervek az idegeket az idegrendszer különböző központjaiból nyerik; míg a Torpedo az idegeket az agyvelöből kapja, amennyiben a háromosztatú ideg egyik ága látja el, továbbá még külön sárga- vagy villamos karély is található nála, amelyből 3-4 föideg ered, addig a villamos angolnánál a gerinczagyvelöböl eredő, több mint 200 ideggel függ össze a villamos szerv. (244, 245. ábra). "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page