Normál kép: 00000078e.jpg   Méret: 610x320 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Egy hal testének mellső része izomzattal. a. állkapocs-emelő; - b. állkapocs függesztőjének emelő; - c. fedő; - p. mellső úszó izmai; - ml. oldalt izmok; - (s. háti, i. hasi része); - f. szalagok; - I. oldali vonal.

Ismertető szöveg: "A halak izomrendszere is életmódjuknak megfelelően van berendezve. így a halaknál a bőrizmok teljesen hiányzanak. A gerinczoszlop izomzatát pedig testök mindkét oldalán, a fejtől a fark végéig lefutó oldali izmok képviselik, míg a gerinczoszlop alatti és fölötti, valamint a forgató-izmok nincsenek kifejlődve. Az oldali izmok mindegyike ismét egy felső háti és egy alsó hasi részre bontható a test oldalán végigfutó inas hártya által. E részek eleinte nem egyforma nagyok, a háti fél kisebb, mint a vékonyabb hasi, de a farkrészen mind a két izomtól egyenlő erősségű. Mindegyik izomfél azután harántirányú kötőszöveti szalagok (ligamenta intermuscularia ) által egyes izomszelvényekre, izomlapokra (myomera) van felosztva, amelyeknek száma megtelel a belső tagoltságnak, a csigolyák számának. Ezek az izomszelvények a kopjahalnál már kívülről is láthatók. "Fözéskor az inhártyákból enyv keletkezik, az izmok rétegeikre, alsó és felső félre bomlanak: ez a hal húsának - konyhai nyelven szólva - foszló tulajdonsága." "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page