Normál kép: 00000041f.jpg   Méret: 483x950 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A tyúk bélcsatornája
a. bárzsing, - b. begy, - c. mirigyes gyomor, - d. e. izmos gyomor (zúza) - g. h. vékonybél, - i. vakbél, k. vastagbél, - o. hasnyálmirigy, - m. máj, - r. húgyvezeték, - l. kloaka

Ismertető szöveg: "A csőr alakja és nagysága különben mindig az illető madár táplálékához és táplálkozási módjához igazodik.
így a ragadozóknál horgas, a magevőknól kúpos, a rovarevőknél áralakú, fecskéknél hasadt, mert a rovarokat a levegőben fogja el stb. A nagyon kitágítható szájüregböl a nyelöcsövön át többnyire a táplálók megpuhitására szolgáló begybe juthatni, amelynek fala tele van elválasztó mirigy gyei. A galamboknál a begy mindkét oldalán még egy-egy kisebb mellékzacskó található, melyekben költés idejében sajátszerü és a fiatal galamboknak táplálókul szolgáló anyagot választanak ki. Maga a gyomor rendesen a mirigyes elögyomorból és a tulajdonkópeni gyomorból, a zúzából áll. A zúza különösen a magevőknél van jól kifejlődve és működésre nézve az emlősök fogait pótolják, amennyiben falában az izmok rendkívüli módon kifejlődtek, takhártyája elszarusodik és így a magvak összemorzsolására alkalmas. Hozzájárul még, hogy a madár követ, homokot stb.-t nyel le, ami által a táplálék felaprózását még jobban megkönnyíti. A vékony bél a test hosszát 4-5-szörösen múlja felül. A máj kétlebenyű, a jobbik rész kétszer-háromszor oly nagy, mint a bal. Epehólyagjuk rendszerint van, a galamboknál, papagájoknál, kakuknál és a strucznál azonban hiányzik. A hasnyálmirigy valamennyi gerinczesek közt a madaraknál a legnagyobb. Leginkább 2-, ritkábban 1- vagy 3-karélyú és többnyire 2-3 vezetékkel nyílik a vékony bélbe. A vastag bélhez két, gyakran igen hosszú vakból csatlakozik. A rövid végbél a hugyszervek kivezető csöveivel öszszenyilva kloákában végződik."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page