Normál kép: 00000015b.jpg   Méret: 770x446 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 00000015b_nagykep.jpg   Méret: 914x529 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Különböző vérsejtek. 200-szor nagyítva. a. ember színes vérsejtjei; b. a galamb színes és szintelen vérsejtjei; c. a béka, d. a sikló, e. a barlangi gőte (Proteus) színes vérsejtjei; f. egy hernyő és g. a tavi kagyló vérsejtje.

Ismertető szöveg: "Ha vérünkből egy cseppet veszünk és mikroskop alatt vizsgáljuk, akkor látjuk, hogy e viztisztának látszó folyadék nem homogén, hanem benne roppant nagy mennyiségben szines és színtelen testecsek, u. n. vérsejtek úszkálnak. Különösen a szines vérsejtek száma feltűnő. 1 köbmillimeterben 5 millió (a nőknél fél millióval kevesebb) van, mig a színtelenekből rendes körülmények közt alig esik 3-4 minden ezer színesre.
A szines vérsejtek lapos korongformájúak, két oldalt bemélyesztettek, magnélküliek. Kieresztve - ha a vér a tárgylemezen huzamosabb ideig áll, - csakhamar penztekercsszerűen összeállnak.
A gerinczesek szines vérsejtjeitöl az emberé úgy nagyságra, mint szerkezetre nézve eltér. Az emlősökével megegyezik ugyan abban, hogy magja nincs, de nagysága más a többi gerinczesek szines vérsejtjeiben pedig a mag jelenlete mindig kimutatható. E tulajdonságánál fogva mikroskop alatt bármikor megkülönböztethető és felismerhető, ami törvényszéki vizsgálatnál nagyon fontos tényező (55. ábra)."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page