Normál kép: 00000011e.jpg   Méret: 373x471 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A negyedik hátcsigolya alulról tekintve, a. csigolya teste, b. tövis nyúlványa, c. harántnyúlványa, d. idegüreg.

Ismertető szöveg: "A törzs vagy a gerinczoszlop több egymásután következő, egymással részint mozgékonyán részint szilárdan összefüggő csontos gyűrűből, csigolyából (vertebra) áll. Az embernek 33-, u. m.: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 kereszt és 4 farki csigolyája van.
A csigolyán megkülönböztetjük a csigolyatestet, mely lapított és legerősebb része, továbbá az idegivszárakat, melyeket oldalról eredve a tövisnyulvány köt össze; továbbá a csigolya jobb- és baloldalán vannak a haránt nyúlványok és a ferde nyúlványok (31. és 32. ábra). A csigolyák egymással összefüggve, egynemű részeik egymáshoz illeszkednek és igy alkotja a csigolyatestek sora a tulajdonkénem szilárd tengelyt továbbá az ivszárak együttvéve azon idegüreget, vagy gerinczcsatornát, melyben a gerinczagyvelö található. A csigolyákból ilyenképen összerakott gerinczoszlop nem képez egyenes vonalat, hanem S-alakulag meggörbülve, háromszor hajlik előre és háromszor hátra, ami által a gerinczoszlop rugomodjára képes a rá nehezedő fej és a törzs egész súlyát viselni, a test egyenes állását biztosítani és a törzs rugékonyságát előidézni. Ebből magyarázható, hogy ugyanazon ember fekve vagy halva pár cmt-rel hosszabb, mint álló helyzetben. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page