Normál kép: henszlmann_locsenek_regisegei_088b.jpg   Méret: 770x1294 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: henszlmann_locsenek_regisegei_088b_nagykep.jpg   Méret: 1733x2913 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Felső emelet

Ismertető szöveg: "E városház a nagy téren, a parochialis és a lutheránus templom közt áll és nagy ívvel össze van kötve a harangtoronynyal.
A chronika nem mondja mikor építették a lőcseiek első városházukat, de megmondja, hogy egy régibb városház 1550-ben és ismét 1599-ben égett le és hogy a jelenlegi 1615-ben épült föl.
A régibb épület testének földszinti alaprajzát adja 82-ik ábránk, egy, hosszában 29, szélességében mintegy 22,30 metert mérő paralellogrammban; igen valószinü, hogy ezen testhez már eredetileg is az éjszak felé, mintegy három meterrel kiszökő két ablakos helyiség is tartozott; mert falainak nagy vastagsága arányban áll a nagyobb épület falainak vastagságával. Hihető, hogy e kiszökő rész az eredeti lépcsőház volt; alakja alig egyezik meg másféle rendeltetéssel és a középkori városházakban a lépcsőt, helykímélés okából, rendesen kívülről az épülethez csatolták; végre e mellett szól az is, hogy e lépcsőházból ajtó nyílik az első emelet nagy pillércsarnokába, ámbár, miután az utóbbit megkurtították, az ajtó csak annak sikátorába vezet.
A rendkívül (több mint 1 meterre rugó) falak vastagsága már maga kizárja az épület keletkezését oly késő korban, minő az 1615-ik év. Ekkor a jezsuiták zárdájukban még emeltek ugyan roppant falakat, talán számítva az épület több emeletre történhető magasodására; de a polgári architectura már nem pazarolta többé hasonló mérvben a mindinkább dráguló építészeti anyagot ... "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15100/15128/15128.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page