Normál kép: Csenger.jpg   Méret: 770x918 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Nagy kép: Csenger_nagykep.jpg   Méret: 1200x1430 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Csenger címere

Ismertető szöveg: Csenger város Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Csengeri kistérségben. Már a középkortól Szatmár vármegye egyik legjelentősebb településének számított.
Révje (akkoriban stratégiai átkelőhely a Szamoson), valamint a Szent István király által alapított szatmári királyi vár közelsége Csenger számára igen korán megteremtette a feltételeket a környező falvak sorából történő kiemelkedésre. Ezen fellendülés és gazdasági-politikai növekedés igazi jeleként szolgál a tény, hogy Csenger a XIV-XV. században a nemesi vármegye központjává vált, Zsigmond király-tól 1388-ban vásárjogot kapott, 1429-től pedig már mezővárosként említik a korabeli dokumentumok. A gazdag történelmi múlt legfontosabb tárgyi emlékeit Csenger központjában található Helytörténeti Múzeum színes tárlatai őrzik és mutatják be az érdeklődőknek.
Csenger legújabbkori történetének egyik legfontosabb dátuma 1989. március 1., amikor ismét városi rangot kapott. Várossá válásának 10. évfordulóján fejlődésének, lendületes urbanizációjának elismeréseként Hild János -díjjal jutalmazták a kisvárost és polgárait. Itt volt Jósika Miklós első feleségének, Kállay Erzsébetnek a birtoka. Az író többször is megfordult a községben, számos levelét keltezte innen.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page