Normál kép: magyarfestomuves00unse_0168.jpg   Méret: 770x803 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: magyarfestomuves00unse_0168_nagykep.jpg   Méret: 984x1026 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Mészöly Géza

Ismertető szöveg: "Ha nem kerül útjába Ligeti Antal, az akkor jeles magyartájképfest, a ki biztos szemmel meglátta benne az értékes talentumot és biztatta és előre segítette : Mészöly sohasem festi meg az intim képeit a magyar tájról, hanem valami csendes, lassan mozduló vidéken, prókátor lesz. Hanem a jóságos véletlen folytán poros akták helyett gyönyör képeket írt. Ezek a képek gyémántszilánkjai a magyar művészettörténetnek. Markó-képet másolt éppen nagy buzgalommal a Nemzeti Múzeum képtárában, mikor Ligetinek az akkori képtárőrnek, föltűnt a halványkép, igénytelen legényke, kizavarba jött, s alig merte bevallani, hogy bizony festő szeretne lenni. Fest, - csakhogy a szülei prókátornak akarják.
Másodéves jogász volt a pesti egyetemen, de a rómaijog és a pörösködés tudománya sehogysem tetszett neki, s jobban érezte magát a képek közt a múzeumban, mint az egyetemi katedra előtt.
Ligeti kijárta, hogy a szerény, gyönge növés Mészöly ösztöndíjat kapott, a mivel aztán hozzáfoghatott a művészetitanulmányokhoz. Ez volt a dönt lépés, mely Mészölyt oda terelte, a hová való. ..."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14800/14876/14876.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page