Normál kép: 1413214783.jpg   Méret: 770x434 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 1413214783_nagykep.jpg   Méret: 2800x1578 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Arany János szobra Stróbl Alajos munkája, 1893-óta áll a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. (Fotózási probléma, hogy a szobor szinte mindig árnyékban van.) - A két mellékalak Toldi Miklós és Rozgonyi Piros figurája egyrészt a költőt, másrészt a kiváló szobrászt dicsérik.)

Ismertető szöveg: A Toldi szerelme Arany János által írt elbeszélő költemény. A költő a Toldi-trilógia középső részének szánt, tizenkét énekből álló művel 1879-ben készült el. Első kiadása két hónap alatt elfogyott. A Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság is jutalmával tüntette ki. A Toldi szerelme jóval terjedelmesebb és meséjében is bonyodalmasabb, mint Arany János bármelyik más elbeszélő költeménye. A történet Toldi Miklós és Rozgonyi Piroska szerelméről szól. (Forrás: Wikipédia)



A Nemzeti Múzeum bejárata előtt található három alakos szobor, melynek fő alakja Arany János, míg a talapzaton jobb oldalon Toldi Miklós, bal oldalon Rozgonyi Piros alakja látható. A talapzatot Schickedanz Albert készítette. (Forrás: szoborlap.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page