Normál kép: ember_0366.jpg   Méret: 770x429 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: ember_0366_nagykep.jpg   Méret: 1208x673 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Berendezés reakciós vizsgálatokhoz. Balról villanytelep, melyből az áram az Ahlber-féle látási ingerlő készüléken át juthat csak a Hipp-féle kronoszkóphoz. Ennek mutatószerkezete azon pillanatban indul meg, midőn a látási készüléken lévő látási inger (pl. a szín, vagy nyomtatott szó, stb.) elől a fém-fedőlap elugrik s járhatóvá teszi az órához vezető áram útját.
Megállnak pedig a mutatók azon pillanatban, midőn a reagáló egyén a meglátott optikai ingernek megfelelő reakcióját (pl.: a látott szót) a Römerféle hangkulcsba mondja s hangja legelső rezgései segélyével az áram útját megszakítja. Jobbról a kronoszkóp pontosságának ellenőrzésére szolgáló esőgép látható.

Ismertető szöveg: "Az ilyen reakciós vizsgálatoknál villanyos szerkezetű óra szerepel, mely azon pillanatban indul meg, midőn az inger megjelenik, s megáll, amint a vizsgált egyén az inger észrevevését alkalmas reakciós készülékkel megbeszélt módon jelzi. Ilyen óra a Hipp-féle kronoszkóp (180. ábra), mely a másodperc ezredrészeit mutatja. Érzéki, pl. hallási ingerek előidézésére használhatunk egyszerű Morse-féle kopogtatót melynek lenyomása hallási ingerül szolgál s egyszersmind az órához vezető villanyáram útját is zárja, - vagy speciális készülékeket, minő a Römer-féle hangkulcs (l. 180. ábra alul középütt), melybe beleszólva a készülék megrezdülő jávorfalemeze eszközli az áramkör zárását, azaz lehetővé teszi a villanyáram szabad keringését."
(Forrás: http://mek.oszk.hu/14200/14254/pdf/14254_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page