Normál kép: ember_0324.jpg   Méret: 770x1106 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: ember_0324_nagykep.jpg   Méret: 1695x2434 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A közép idegrendszer a belőle kiinduló idegekkel
Az agyvelő alsó, a gerincvelő elülső felszíne látható

Ismertető szöveg: "A 12 pár agyvelőideg működési köre főbb vonásokban.
I. pár - csak érző - szaglóideg (n. olfactorius), elágazik az orr tetején, ha megsérül, elvész a szaglás.
II. pár - csak érző - látóideg (n. opticus), 5 milliméter átmérőjű, 1/2 millió tengelyfonala van, sérülése vakságra vezet.
III. pár - csak mozgató - szemmozgató ideg (n. oculomotorius), a felső szempillát emeli, a szembogarat (pupilla) szűkíti, a szemlencsét beállítja a közeibe való nézésre, a szem mozgatását, forgatását végzi a IV. és VI. pár idegekkel együtt. Az oculomotoriusnak 15.000 tengelyfonala van.
IV. pár - csak mozgató - sodróideg ( n. trochlearis ), 1200 tengelyfonala van.
VI. pár - csak mozgató - távolító ideg ( n. abducens ), 3000 tengelyfonala van. A III., IV., Vl-ik ideg együttesen végzi a szemmozgásokat. Az egyes idegeknek sérülései kettős látásra vezetnek. Egy szemgolyót 6 izom forgat, ezek igazgatását idegrendszerünk 19.200 tengelyfonal közvetítésével végzi.
V. pár - vegyes ideg - háromosztású ideg ( n. trigeminus ). A rágást végzi, ellátja az összes rágóizmokat. Érzőidege az arc és majdnem az egész fej bőrének, az arc és koponyacsontok legnagyobb részének, az egész szemgolyónak, az orrüreg belsejének, a szájüregnek, az alsó és felső fogsornak, sőt az agyvelőt borító burkoknak is.
Ezen hatalmas érzőterület zavarai közé tartoznak a fogfájások, a náthával járó kellemetlen érzések, a főfájások, a migrén, a szemgyulladásokat kísérő fájdalmak stb. Ezen terület izgatása okozza pl. erős torma evésénél a tüsszenést, könnyezést, szemzárást, fokozott nyál- és gyomornedvelválasztást; ezek mind a trigeminus érző ágainak reflexei.
VII. pár - csak mozgató - arcideg (n. facialis) ellátja a mimikánál szerepló összes izmokat, azonfölül fontos nyálelválasztó ideg és az elpirulásnál szerepel.
VIII. pár - csak érző - hallóideg (n. acusticus), sérülése süketséggel jár. A hallóidegnek, mint érző idegnek, erős irányító befolyása van a test összes mozgásaira, a fej- és szemmozgásokra és így a test egyensúlyban tartásánál s az ezzel járó térbeli tájékozódásnál szerepel.
IX. pár - vegyes ideg - nyelvgaratideg ( n. glossopharyngeus) , A torok és garat mozgását végzi, a nyelésnek az idege, szerepel a nyálelválasztásnál is. A toroknak, garatnak és a fül dobüregének érzőidege. Torok- és fülgyuladásoknál ez az ideg vezeti a fájdalmat. Izlőideg.
X. pár - vegyes ideg - bolygóideg (n. vagus).
a) A szív érző és gátló idege, a szívverést szabályozza.
b) A gége, a tüdőhöz vezető utak és a tüdő érzőidege ; a gége mozgásait végzi, a beszédnél és énekelésnél szerepel.
c) A nyelőcső, gyomor és belek mozgatóidege, az első kettőnek egyszersmind érzőidege, a beleknek nem.
XI. pár - csak mozgató - járulékos ideg (n. accessorius), két izmot lát el a nyakon és a tarkón.
XII. pár - csak mozgató - nyelvideg (n. hyoglossus). A nyelv mozgásait végzi, szerepel beszédnél, evésnél, nyelésnél."
(Forrás: http://mek.oszk.hu/14200/14254/pdf/14254_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page