Normál kép: ember_0200a.jpg   Méret: 499x665 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Újszülött gyermek koponyája felülről. A falcsontok és homlokcsontok közt látható négyszögű nyílás a gyermek feje-lágya. A varratok még nem fejlődtek ki. A homlokcsont még két darabból áll.

Ismertető szöveg: "Azon szervek, melyekre csak az embrionális korban volt szükség, - például bizonyos vérutak - záródnak s eltűnnek, vagy átalakulnak. A csontrendszer hatalmasan fejlődik. A mellékelt ábra mutatja, mily tökéletlen az újszülött csontrendszere (118. ábra). Ott, ahol a fejlett egyénnél kemény csontot találunk, az újszülöttnél sok helyütt csak kötőszövet vagy porcogó van. Egymás után jelentkezik ezekben a csontosodás, először csak kis ponton (csontosodási mag), majd lassacskán terjedve. A nagyobb csontoknak közepe és két vége külön-külön csontosodik, eggyé az egész csak későn olvad össze.
A koponya csontjai sem olyanok mint a felnőttnél. Vékony csontlemezek, melyek között kötőszövettől takart nyílások tátonganak. Ezek a kutacskák. A legnagyobb, melyet képünk is mutat, a gyermeknek ú. n. "feje-lágya" (119. ábra). Az első év végére rendesen záródik."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14200/14254/pdf/14254_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page