Normál kép: ember_0200.jpg   Méret: 530x1700 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Újszülött gyermek csontváza. Szemléltetően mutatja, hogy mily fejletlen még az újszülött csontrendszere. Az izületi végek még alig kezdenek csontosodni. A koponyán jól látható a gyermek feje-lágya.

Ismertető szöveg: "Tévedés volna azt hinni, hogy a születés utáni átalakulás tisztán csak növekedés, a meglevő szervek és testrészek méreteinek változása. Ellenkezőleg, mélyreható minőségi változások játszódnak le a szervezetben, melyek némelyike oly szembetűnően üti bélyegét az egyénre, hogy az életet szinte szakaszokra osztja fel. Ezek a szakaszok az életkorok.
Általánosan elfogadott beosztás szerint 6 biológiai * életkort szokás megkülönböztetni. Az első a csecsemőkor mely a születéstől az első fogzás idejéig, tehát 7-9 hónapig tart.
Azon szervek, melyekre csak az embrionális korban volt szükség, - például bizonyos vérutak - záródnak s eltűnnek, vagy átalakulnak. A csontrendszer hatalmasan fejlődik. A mellékelt ábra mutatja, mily tökéletlen az újszülött csontrendszere (118. ábra). Ott, ahol a fejlett egyénnél kemény csontot találunk, az újszülöttnél sok helyütt csak kötőszövet vagy porcogó van. Egymás után jelentkezik ezekben a csontosodás, először csak kis ponton (csontosodási mag), majd lassacskán terjedve. A nagyobb csontoknak közepe és két vége külön-külön csontosodik, eggyé az egész csak későn olvad össze."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14200/14254/pdf/14254_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page