Normál kép: ember_0166.jpg   Méret: 770x643 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: ember_0166_nagykep.jpg   Méret: 1441x1203 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Egysejtű állatok szaporodása egyszerű kettéválás (amitózisz) útján. 1. Amoeba polypodia fokozatosan kettéválik előbb a mag, később a sejt teste, a fekete a mag, a szürke kör a vakuola. (F. E. Schultze nyomán 1875.) - 2. Paramaecium caudatum nevű infuzőrium oszlásban. A két végén bunkós nagy rész a makronukleusz, a vékony fonállal összekötött pontok az osztódó mikronukleuszok. (Hertwig nyomán 1889.)

Ismertető szöveg: "Az egysejtű állat hosszabb vagy rövidebb idő alatt két részre oszlik, s az osztódás útján létrejött részekből az előbbihez hasonló állatok fejlődnek. Ez a szaporodásnak legegyszerűbb formája. Az osztódás sokszor igen egyszerűen megy végbe, más esetekben bonyolult folyamat. A baktériumok legtöbbje bizonyos növekedés után két egyenlő részre hasad. A koleravibriók előnyös viszonyok között húsz perc alatt annyira megnőnek, hogy ketté hasadnak; szinte hihetetlen, de minden húsz percben újra oszlanak. Bámulatos gyors szaporodás ez: 48 óra alatt egyetlen bacillusból 281 billió keletkeznék. Ez óriási bacillusmennyiség félliter térfogatot töltene be. Hihetetlen gyorsaság ez, rövid idő alatt az egész világot betölthetnék a baktériumok, ha kellő körülmények, főkép tápláló anyagok állanának rendelkezésükre.
Az egysejtű állatok legnagyobb része is kettéválás útján szaporodik. Ketté válik a mag s utána ketté válik a sejt (100. ábra). Két utód lesz az egy anyából, anélkül hogy az anyaállat anyagából csipetnyi is elveszett volna. Az utódok egyformán fiatalok, egyformán öregek. "
(Forrás: http://mek.oszk.hu/14200/14254/pdf/14254_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page