Normál kép: ember_0131.jpg   Méret: 687x1133 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Modern apokromát mikroszkóp Zeiss jénai gyárából, mellyel 3000-szeres nagyítás érhető el. Az alakfelismerés határa 1/4 mikron.

Ismertető szöveg: "A mai kor modern mikroszkópja, mely a XIX . század utolsó negyedében született meg, két embernek nevéhez fűződik. Karl Zeiss, jénai mechanikus és Ernst Abbé, a jénai egyetem fizika-tanára együttműködésének halhatatlan eredménye, hogy a mikroszkóp elérte azt a legnagyobb tökéletességet, amelynél tovább mai ismereteink mellett, úgy látszik, nem is fejlődhetik.
1876-ban, a londoni mikroszkóp kiállításról szóló jelentésében Abbé kifejti, hogy a mikroszkóp tovafejlődésének útjában az üvegnek rossz optikai tulajdonságai állanak és hogy csak új üvegfajtáknak előállítása után várható a mikroszkóp tökéletesítése. Ekkor kisebb üvegtechnikai laboratóriumot létesített, mely kiindulópontja lett a jelenleg, hatalmas jénai üveggyárnak, amely a legjobb optikai és termométer üvegeket gyártja az egész világon. Az új üvegfajták pontos tudományos vizsgálata és az új számítások vezettek az úgynevezett apokromát mikroszkópokra. 1886-ban készültek el az első ilyen fajtájú mikroszkópok, melyek ma is az elérhető legtökéletesebb optikai műszerek közé tartoznak. Ezekkel a nagyítás végső határáig, a háromezerszeres nagyításig jutottunk el. Már előbb említettük, hogy az akromatikus lencsék a színszóródás kiküszöbölésére törekedtek, ezt a célt azonban nem érték el tökéletesen, úgy hogy bizonyos színbeli hibák mindig maradtak vissza. Az apokromát lencserendszerek (72. ábra) gyakorlati szempontból a színbeli hibáktól teljesen menteknek tekinthetők. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14200/14254/pdf/14254_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page