Normál kép: ember_0076.jpg   Méret: 770x704 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: ember_0076_nagykep.jpg   Méret: 951x870 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az ember és a gorilla felső állkapcsa és fogazata oldalról
i = metszőfog, c = szemfog, pm = előzápfog, m1, m2, m3 = első, második és harmadik utózápfog. Jobboldalt a második utózápfog (m2) rágólapjai láthatók.

Ismertető szöveg: "Az emlős állatok közelebbi vagy távolabbi rokonságának megállapításánál igen fontos tényezőkül tekintik a fogakat. Ebben a tekintetben is nagyfokú hasonlóság észlelhető az ember és emberszabású majmok között. A fogak száma egyforma (alul is, felül is 4 metszőfog, 1-1 szemfog, 2-2 előzápfog és 3-3 utózápfog) s a fogak alkotása is lényegében ugyanaz (32. ábra).
A különbségek csupán alárendelt sajátságokra szorítkoznak, mint a fogak alakjára, relatív nagyságára és rágólapjainak alkotására. Általában az emberszabású majmok fogazata erősebben fejlett az emberénél. A gorilla szemfogai például sokkal hosszabbak, zápfogainak gyökerei pedig bonyolódottabbak.
Gaudry jeles francia természetvizsgáló tanulmányai szerint az ember, fogazatát, főleg felső zápfogait, tekintve a legősibb emlősökhöz (Phenacodus, Arctocyon) csatlakozik; az emberszabásúak fogazata e primitív, bizonyos fokig még differenciálatlan fejlődési szakaszon már túlhaladt. A kifejlődő különbségek az egyoldalú alkalmazkodásnak eredményei. Margitot és Giglioli megfigyeléseiből tudjuk, hogy az ember és az emberszabású majmok tej fogai teljesen megegyeznek egymással és egyazon időben hasadoznak is ki."
(Forrás: http://mek.oszk.hu/14200/14254/pdf/14254_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page