Normál kép: universum_389.jpg   Méret: 770x513 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: universum_389_nagykep.jpg   Méret: 2133x1422 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A szovátai forró sóstavak
A szovátai Illyés-féle Medvetó

Ismertető szöveg: "Így támadt a formájára nézve kiterített medvebőrre emlékeztető Illyés-féle Medve-tó. A víz tükréből még ma is kilátszanak az eltemetett faóriások törzsei.
A tó vize nem édes, hanem erősen sós (egy liter vízben 231 gramm a konyhasó). Halak, vízi állatok nem játszadoznak habjaiban; ha benézünk csillogó vizébe, nem találunk benne semmi életet. A 10-12 méter mély tó ott ring, mint egy tükör a fehér sósziklák tövében; sósziklák s lombos fákkal sűrűn benőtt hegyek néznek le kacér tükörébe.
A tóba két hegyi patak vize ömlik; ez a víz szétterjed a tó nagy fajsúlyú vizének a felszínén. Ennek tulajdonítható, hogy télen a tó felszínén vastag jégkéreg képződött. A többi erdélyi sóstó még a legkeményebb hidegben sem fagy be.
A víz hőmérséklete nem egészen másfél méternyi mélységben 63 C. fok. A felszínen megközelítőleg olyan hőmérsékletű, mint a milyen a legalsó vízréteg (21 C. fok). Másfél métertől lefelé ugyanis a hőmérséklet fokozatosan alászáll. Ez a tó, mely hőmérsékleti viszonyait illetőleg páratlanul áll Európában, a nagy jövőre hivatott szovátai fürdő középpontja és legfőbb ékessége."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14200/14260/14260.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page