Normál kép: magyar_grafika_1931_0094.jpg   Méret: 770x1230 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1931_0094_nagykep.jpg   Méret: 1335x2133 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A bécsi Graphische Lehr- und Versuchsanstalt könyvnyomóosztálya
Az alanti és a következő négy oldalon közölt tipográfiai munkák Faragó András, a Graphische Lehr- u. Versuchsanstalt- (Bécs) növendékének tervezetei nyomán készültek

Ismertető szöveg: "Bécs város sok kultúrértéke és egyéb nevezetessége között nagyszerűen megszervezett iskoláira lehet a legbüszkébb. Világhírű fő- és szakiskolái közül az elsők között találjuk a közel félszázados múltra visszatekintő állami Graphische Lehr- und Versuchsanstalt-ot, amelynek látogatói között, - bár igen korlátolt számban vesz fel tanulókat - nemcsak Európa országainak, hanem időnként a távoli Kelet fiaival is találkozhatunk.
Az intézet, amely dr. Junk Rudolf udvari tanácsos gondos vezetése m ellett fénykorát éli, négy fakultásra oszlik. Ezek: sokszorosító osztály (mélynyomás, kő- és offsetnyomás, fénynyomás, kemigráfia), fényképészet, grafika (művészek részére) és főiskolai rangban a könyvnyomó osztály. Ez utóbbira fölveszik azokat is - talán még szívesebben, mint egyenesen a középiskola után -, akik négy középiskolát és a hároméves sokszorosító osztály valamelyik ágát sikeresen elvégezték.
Abból az alkalomból, hogy a könyvnyomó osztály jelenleg egyetlen magyar növendékétől, az utolsó évfolyamot végző Faragó Andrástól közlünk néhány, még a tanév elején készült iskolai munkát, röviden ismertetjük az intézetnek ezt az osztályát."
(Forrás: Magyar Grafika, 1931. március-április)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page