Normál kép: magyar_grafika_1926_0244.jpg   Méret: 770x909 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1926_0244_nagykep.jpg   Méret: 1115x1317 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Olasz nyomtatványoknak nagyobb gyűjteménye
Angol-amerikai grafika és tipográfia behatása alatt készült olasz verseskönyv egy oldala. A dekoráció téglavörösszínü. Milánói munka

Ismertető szöveg: "Az olasz tipográfiáról és az olasz nyomtatványok stílusáról olvasóink közül mindeddig keveseknek van fogalmuk. Az olasz köznapi nyomtatványok nívója és stílusa semmivel sem magasabb és szebb, mint a hazánkbeli köznapi nyomtatványoké. A kvalitásos munkák előállítására azonban igen nagy gondot fordítanak és azok kivitelbeli szedésstílusa a köznapi nívón túl magasan kiemelkedik. A beküldött nyomtatványok nagy tömegében általánosságban három ­féle szedésstílust, irányt figyelhetünk meg.
Az első csoportba azokat a munkákat sorolhatjuk, amelyek - minta latin nemzeteknél általában - szedés, sőt rajzbeli megoldás dolgában is az angol-amerikai nyomtatványoknak hatása alatt készültek (lásd 172. és 175. old.). Ezek a m unkák összhatás tekintetében meglepően közelítik meg az amerikai vagy még inkább az angol nyomtatványok hatását, csupán a nyomás az, amely elárulja, hogy nem angol, vagy amerikai nyomó nyomtatta. Ezzel nem mondjuk azt, hogy a nyomás sok kifogásolni valót engedne, mert általános mértékkel mérve elfogadhatóan jó, de híjával van annak a csínnak és azoknak a finomságbeli nüanszoknak, amik a tengerentúli kvalitásosabb nyomatokat jellemzik."
(Forrás: Magyar Grafika, Magyar Grafika, 1926. szeptember-október)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page