Normál kép: magyar_grafika_1926_0239.jpg   Méret: 770x309 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1926_0239_nagykep.jpg   Méret: 1107x444 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Olasz nyomtatványoknak nagyobb gyűjteménye
A budapesti Athenaeum rt. érdekkörébe tartozó milánói nyomda magyar befolyás alatt készült levélpapírja. Színezve: a szalag halványzöldes tónus, és a szöveg fekete.

Ismertető szöveg: "Az olasz tipográfiáról és az olasz nyomtatványok stílusáról olvasóink közül mindeddig keveseknek van fogalmuk. Az olasz köznapi nyomtatványok nívója és stílusa semmivel sem magasabb és szebb, mint a hazánkbeli köznapi nyomtatványoké. A kvalitásos munkák előállítására azonban igen nagy gondot fordítanak és azok kivitelbeli szedésstílusa a köznapi nívón túl magasan kiemelkedik. A beküldött nyomtatványok nagy tömegében általánosságban három ­féle szedésstílust, irányt figyelhetünk meg.
A harmadik csoportja a nyomtatványoknak Hubert kollégánk nyomdavezetői minőségben gyakorolt tanító és oktató hatása alatt készült. Magától értetődik, hogy e csoport igen pregnánsan mutatja ki a magyar szedésirányok hatását. Lapunk mellékleteinek hatása e munkáknál le nem tagadható, ami már azért is hangsúlyozandó, mert sokszor halljuk és olvassuk, hogy lapunk szedésstílusa nem gyakorlati és nem kedves a megrendelők előtt, s hogy külföldön az ilyen stílust egyáltalán nem akceptálják. (l. a 168., 160., 170., 171. old.)"
(Forrás: Magyar Grafika, Magyar Grafika, 1926. szeptember-október)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page