Normál kép: magyar_grafika_1924_0095_001resz.jpg   Méret: 770x526 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1924_0095_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1705x1164 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Wanko Vilmos szedéspéldái "ízlés, mérséklet és életerő az akcidenciában" című cikkéhez.
15. példa : Az Első Magyar Betűöntöde rt. Budapest, céggel érdekközösségben álló D. Stempel A.-G., Frankfurt a/M. betűöntöde Amts antikvája. Szedés : Czinder Antal.

Ismertető szöveg: "Jelen számunk mellékletei szemléltető módon mutatják be a legegyszerűbb és klasszikus szedést, szembeállítva az expresszionista művészetek hatása alatt készült munkákkal.
Egyik sem klasszikus szedés, de mind a három példán ennek a stílusnak finomságára való törekvést láthatunk. Az elsőt és harmadikat az azonos csoportosítás jellemzi, amott egyenes, merev sorokkal, emitt pedig csupa hajlított sorokkal. A kettő közül a 17. példa a jobbik; ezt még a "görbe" sorok esküdt ellenségei is elismerhetik. A 15. példánál az egyenes sorok csoportjai a fősorral túlságosan mereven fekszik meg a papírsíkot, amivel ellentétben a 17. példa hajlított sorkiképzése jobban oszlik meg a vignetta körül. A közbeeső 16. példa sorcsoportosítása szerencsésebb a 15. példáénál, széttagoltsága dacára is a szöveg egybekapcsolódik részben a vignetta révén, nagyobb mérvben azonban a Riviéra szó macskakörmeinek kiképzése által."
(Forrás: Magyar Grafika, 1924. március-április)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page