Normál kép: magyar_grafika_1923_2823_002_001resz.jpg   Méret: 770x478 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1923_2823_002_001resz_nagykep.jpg   Méret: 2232x1387 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Szedéspéldák "Ismét egy lépés előre" című cikkünkhöz
Tervezte: Kun Mihály, szedték: Lombár László (4) és Topits Béla (5). Ohio antikva, Gimpel és Fuss vignetta a Schriftguss AG., vorm. Brüder Butter, Dresden, betűöntődéből.

Ismertető szöveg: "Bizonyára az analitikus kubizmus eredménye a 4. példánk vignettája. A formák alkotórészeikre való bontása után azokat a tervező mester ismét önkényesen, de az aktív művészeknél elhanyagolt szimmetriába rakta össze. Egy érthetetlenségig absztrakt dekoratív folt, mely nem jelent semmit és semmi egyéb, minta tipográfusnak készült aktív díszdarab. Hogy e példán mégis határozott szerepe van, az az oka, mert e dísz szemlélésénél valami távoli emlékkép, a hajó képe dereng előttünk, melyet igyekeztem fokozni a sorok hullámzásával és azok foltjának a hegyén álló háromszög felé hajló kiképzésével, ami viszont a bizonytalanság, az ingatagság, jelenesetben a tenger érzetét kelti. A felső irányvonalak, illetve sorok nagy erővel tolják előre a most már hajónak felismert vignettát a hullámokon. Tehát e példából láthatjuk, hogy pusztán a sorok elrendezésében is hatalmas szuggesztív erő rejlik.
Az 5. példánk expresszionista vignettájának sikerült kiegészítője a szöveg elrendezése, vagy a szöveg tartalmának a vignetta. E példához bővebb magyarázat nem kell, mert egy pillanat és már tisztán áll ellőttünk: dr. Réh Béla villamossággal gyógyít betegségeket. A vörösfolt a legszembeszökőbb: a villamosság, mely az emberi testen keresztül hat a betegségekre."
(Forrás: Magyar Grafika, 1923. szeptember)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page