Normál kép: magyar_grafika_1923_2803_001_001resz.jpg   Méret: 770x336 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1923_2803_001_001resz_nagykep.jpg   Méret: 2286x998 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Szedéspéldák Kun Mihály "ötletre ötlet" című cikkéhez
Tervezte: Kun Mihály. - Szedte: Tóth Ferenc és Lombár László. - Betű: Ohio antikva és Ohio Kraft, diszítőanyag: Die handschriftliche Linie a Schriftguss A.-G. Dresden betűöntődétől. - Vignetták ólomléniákból és díszitőanyagokból.

Ismertető szöveg: "Feladatunk az volt, hogy azonos szövegű levélfejet készítsünk tizenhatféle megoldásban, melyek bár különbözők, de a gondolattársítás itt-ott kicsillanjon belőlük.
7. példánkon a bábu éppúgy szerepel, mint az előbbin, csakhogy nem a monogramban, hanem szabadon a szöveg fölött, míg a monogramot a fején egyensúlyozza.
8. példánkon már nem alkalmaztuk a bábut és mégis az ötletet e példához is a kis gyermekjáték szolgáltatta a tervezőnek. A figyelmét lekötötte a bábu kezében lévő labda és pohár, továbbá "háztartási és díszműárú" szavak. Egy díszes asztalka szedésbeli megoldása csak egy gondolatvillanás, melyen ott áll ismét a játék: a színes virágoktól ékes labda, jobb- és baloldalon a háztartási cikk és üvegárú: a pohár. A szövegnek jól sikerült ritmikus megoldása már szedői ügyesség. Az 5., 6., 7. és 8. példáinkon az egyenes ágból való leszármazás tagadhatatlan és mégis a szöveg fokozottan finomodó, tökéletesbedő elrendezése az utolsó példánál mintegy megszüntetni látszik a családi hasonlatot."
(Forrás: Magyar Grafika, 1923. május)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page