Normál kép: magyar_grafika_1922_017_001resz.jpg   Méret: 770x427 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1922_017_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1535x852 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: "Újévi üdvözlő-lapokról" címü cikkünkhöz
A Magyar Grafika melléklete
( "Pax" nyomda r-t.) Szedte: Szolcsányi Béla, nyomta: Siller Artúr. Eredetije egyszínben, fehér papiron, kékkel van nyomva.
Puzsér Lajos: Eredetije fehér papirra van nyomva, a dísz aranybronzzal, a betű kék színnel. (Hollóssy János könyvnyomdája.)

Ismertető szöveg: "Nem okvetlenül szükséges, hogy a papiros alakját előre meghatározzuk, mert hiszen erre a célra rendszerint hulladék- vagy maradékpapirt szoktunk felhasználni. A papiros színével azonban eleve tisztában kell lennünk, mert a szedéstervezésnél máris számolnunk kell a papirszín hátasával. Sötétszínű papírt sohase válasszunk, mert ez bizonyos mértékben deprimáló hatást vált ki az emberből, annál inkább, mivel ilyen papirosra legtöbbnyire tompa és túlsötét színeket kell nyomtatnunk. Ugyancsak nem nagyon alkalmas a rikító színű papiros sem (viridinzöld, narancs- vagy citromsárga, cinóbervörös, stb.). A legalkalmasabb papirosszinek ujevi lapokhoz a fehér és halvány, finoman tört élénk színek.
Az újévi lapokhoz sohase alkalmazzunk vastagvonalú blokkbetüket, kőírást, vagy ehhez hasonló betűket, mert erre a célra a finomabb metszésű antikva, kurzív vagy groteszkbetük és a ma divatossá vált félkövér, kövér és díszítettképű antikvatípusok alkalmasak. Régidivatú, ú. n. szecessziós díszbetüket ma már ne használjunk, mert ezekkel az egyébként jó kompozíciójú szedés hatását is lerontjuk.
Ne használjunk túlvastag léniákat sem, mert a 6-12 pontos vonalak még akkor is brutálisak ily kisalakú nyomtatványon, ha tompa színnel nyomatjuk.
A díszítésként és szimbólumként alkalmazni kívánt vignettákat nagy megfontolással válogassuk ki, ha készletünkben nem tál álunk teljesen megfelelőt, akkor inkább tekintsünk el ilyennek alkalmazásától, mert rosszrajzú, nagyon kopott vignetta igazán nem való újévi üdvözlőlapra, magunk pedig csak akkor rajzoljunk, ha erre megvan a kellő iskolázottságunk. Hogy mit ábrázoljon az újévi lapon alkalmazott vignetta, azt nem nehéz kitalálni; lehet nyomdász-embléma, virágok, rózsák, igen jól alkalmazhatók a naptári és csillagászati jelek stb. Sokszor igen jól felhasználható vignettát találunk az amorett- és gyermekábrák között, táncoló párokat azonban ne használjunk.
Az újévi üdvözlőlapok színezése a lehető legszelídebb legyen, túlélénk és túlsötét színeket csak kisebb foltokban alkalmazzunk, ellenkező esetben brutálisan hatnak. E nyomtatványokhoz a legalkalmasabb és egyben a legízlésesebb színösszetétel az arany és fekete; a tört színek is megfelelők, de összhatásuk ne legyen deprimáló. Egyébként a színezés leginkább a papír színétől függ s így azt nem szabad figyelmen kívül hagyni."
(Forrás: Magyar Grafika, 1922. január)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page