Normál kép: magyar_grafika_1921_252_003resz.jpg   Méret: 770x498 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1921_252_003resz_nagykep.jpg   Méret: 2330x1508 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Egyszerü hirdetések szedése

Ismertető szöveg: "Az ízléses munkára való törekvés folyamán teljes kielégülést nyerünk, ha a fősort meg a nagy (1/2 vagy 1/1 oldalas) hirdetéseknél is legfeljebb 2 vagy 3 cicerós képű betűkből szedjük, még akkor is, ha ehhez a fősorhoz világos belüt használunk. Hogy egy ilyen sor mégis kiemeltessék, az egyéb szöveget apróbb betűkből kell szedni.
Ezt a hatást fokozhatjuk félkövér vagy kövér betűfajták szedésével s ez esetben - a kövér betűk természetszerű brutalitását még inkább csökkentendő - a fősor betüfokozata még kisebbis lehet. A 3., 4. és 6. példán a 14-20 pontos nagyságú betűk éppen megfelelően emelik ki a fősor fontosságát; ha nagyobb fokozatokból szedtük volna át, úgy a hatás durvább, csiszolatlanabb lett volna.
Olyan munkáknál, am elyeknek nagyszámú hirdetései az egyöntetűség elve szerint szedetnek, sok esetben nagyon egyhangúvá és monotonná válik az egyform a keret. Ezen ugy enyhíthetünk, hogy egy-egy oldal valamennyi hirdetésénél a rendes kereten belül egy szolidabb kísérő keretet alkalmazunk (2., 3. és 4. példák ). Ezek a belső keretek egész más diszitö zsánert kölcsönöznek az oldalnak, ennek dacára az egységességet nem bontják meg"
(Magyar Grafika, 1921. december)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page